<P class="MsoNormal">Lassuló infláció Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme az elmúlt hónapban - közölte a szövetségi statisztikai hivatal szerdán. A végleges adatok szerint 0,2 százalék volt a havi és 3,1 százalék az éves fogyasztói szintű infláció júniusban.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok megközelítőleg azonosak a júniusi inflációs adatokkal, korábban 0,2 százalékos havi és 3,1 százalékos 12 havi drágulást valószínűsítettek júniusra. A növekedési ütem lassulása az üzemanyagárak lassuló emelkedésének következménye - közölte a hivatal. Júniusban 3,1 százalékkal volt magasabb az üzemanyagok ára éves összehasonlításban, míg májusban ugyanez az adat még 15 százalékon állt.

A Dow Jones által idézett elemzők a júniusi adatban trendfordulót láttak, s a német inflációs ütem további lassulását jósolták. Ez teret adhat a valutauniós jegybanknak a kamatcsökkentésre, amelyre elemzők szerint az általános gazdasági lassulás miatt lenne szükség.

Májusban 14,8 milliárd márkás pozitívummal zárt a német külkereskedelem az áprilisi 10,6 milliárd márka többlet után - közölte a szövetségi statisztikai hivatal az inflációs adatok mellett.

Németország exportja 106,9 milliárd márkára emelkedett az áprilisi 103,1 milliárd márkáról, az import 92,1 milliárd márkára csökkent az előző havi 92,6 milliárd márkás értékről. A kivitel az EU-n kívüli országokba 10,1 százalékkal nőtt, az import 5,9 százalékkal csökkent.

(Üzleti Negyed)