Az előzetesen közöltnél nagyobb a májusi folyó fizetési mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
A végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg hiánya májusban 134 millió euró, az első öt hónapban 475 millió euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán. A hónap elején nyilvánosságra hozott előzetes számok szerint a májusi deficit 128 millió euró volt, az első öt havi hiány 469 millió eurót tett ki.
Vágólapra másolva!

A fizetési mérleg az idén áprilisban 2 millió euró hiánnyal zárt, így az első négy havi deficit 341 millió euró volt. A tavaly májusi folyó hiány 80 millió eurót tett ki, 2000 január-májusában az egyenleg mínusz 438 millió euró volt.

Az MNB adatai szerint a külkereskedelmi hiány májusban 177 millió euró volt, így az év első öt hónapjában az áruforgalmi deficit 755 millió eurót tett ki. Tavaly a külkereskedelmi hiány májusban 144 millió euró, az első öt hónapban pedig 706 millió euró volt.

A jegybank és a Gazdasági Minisztérium külkereskedelemre vonatkozó számai eltérhetnek, mert a gazdasági tárca a vámstatisztikát, az MNB pedig a készpénzforgalmat tekinti az adatok bázisának.

Az idegenforgalom az idén májusban 252 millió euró többlettel zárt, 377 millió euró bevétel és 125 millió euró kiadás eredményeként. Így az első öt hónapban a turizmus aktívuma 930 millió euró lett. Tavaly májusban az idegenforgalom egyenlege 222 millió euró, 2000 január-májusában pedig 820 millió euró többletet mutatott.

Az idén májusban az adósságot nem generáló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás 120 millió euró volt, az első öt hónapban a nem adóssággeneráló finanszírozás egyenlege 467 millió euró nettó forrásbeáramlást mutatott. A múlt év májusában a nem adóssággeneráló tőketételeknél 46 millió euró nettó forrásbeáramlást regisztráltak, 2000 január-májusban pedig 422 millió euró többletet.

A bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke 124 millió euró Magyarországra és 13 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés eredményeként alakult ki ez év májusában.

Összességében az első öt hónapban a bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedések formájában Magyarországra 705 millió euró közvetlen befektetés érkezett, a külföldre irányuló tőkebefektetések 333 millió eurót tettek ki.

Tavaly január-májusban Magyarországra a bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések összege 570 millió euró volt, a májusi érték 186 millió eurót tett ki. Ezzel párhuzamosan az elmúlt év első öt hónapjában a Magyarországról külföldre irányuló tőkebefektetések összege 3 millió eurót tett ki, 2000 májusában a külföldre irányuló befektetések összege 24 millió euró volt.

(MTI)