Tízmilliárdos befektetésekre számíthat Tatabánya

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedben az egykori bányászvárosba 70 milliárd forint értékű tőke áramlott, és a tendencia folytatódik. Tavaly 15 milliárdot hoztak a cégek a városba, ebben az évben 17 milliárd forint várható.
Vágólapra másolva!

Tavaly hétmilliárd forint volt a költségvetés tervezett összege, de pályázatokkal ezt sikerült 8,3 milliárdra föltornászni. Idén eleve 9,2 milliárdos a kassza. A másfél milliárd forintos helyi adóból 1,3 milliárd az iparűzési adóból származik. Fejlesztésre 1,2-1,3 milliárdot szánnak.

Bencsik János polgármester elmondta, befejeződött a 800 millió forintot fölemésztő szennyvíztisztító-rekonstrukció. A szennyvízcsatorna-hálózat tatabányán gyakorlatilag teljesen kiépült.

Tavaly 1500 új munkahellyel gyarapodott a település. Idén is legalább ennyire számítanak. A tavalyi 6,9 százalékos munkanélküliség akár ötszázalékosra csökkenhet.

Tavaly több cég is bővítette tatabányai üzemét, így egyebek mellett a villanymotorokat gyártó Grundfos Hungária Kft., a felületkezelő Impreglon Kft. vagy a textilipari vállalat, a Tatatex Kft., a büfékocsigyártó Roka-Werke Kft. Az elektronikai iparban érdekelt SCI Magyarország 10 ezer négyzetméteres üzemcsarnokkal terjeszkedett. Tatabányán vetette meg a lábát a világ legnagyobb alufelnigyára, a az amerikai-német Suoftec Könynyűfémtermék-gyártó és Forgalmazó Kft., amely egymagában is 650 embert foglalkoztat. Jelentős cég még a víztisztítókat gyártó kanadai Zenon, az elektronikai csatlakozóelemeket gyártó FCI Connectors. Tatabányán öt éve van ipari park. Az eredetileg 100 hektáros létesítmény mára 423 hektárosra bővült. Máig kilenc zöldmezős és jó néhány barnamezős beruházás valósult meg a parkban.

Minden, Tatabányán letelepülő vállalkozás egy év adómentességet kap, de ha félmilliárd forintnál nagyobb a befektetés értéke, további három, ha az egymilliárd forintot meghaladja, négy év adómentesség jár. A képviselő-testület egyedi elbírálása alapján a kutatást-fejlesztést a városba telepítő cégek ennél kedvezőbb fogadtatásra számíthatnak.

(Népszava)

Ajánlat:

Tatabánya