Szaporodik a lakáskassza ügyfelek száma

Vágólapra másolva!
A lakás-takarékpénztárak több új szerződést kötöttek 2001 első felében, mint egy évvel korábban, de az átlagos szerződéses összeg csökkent. A szóvivők szerint Nyugat-Európához hasonlóan Magyarországon is a nagy tömegű, de kis összegű folyósítás jellemzi majd a lakáskasszákat.
Vágólapra másolva!

Míg a lakás-takarékpénztárak egy évvel korábban 83 ezer 275 új szerződést ütöttek nyélbe, addig 2001 első felében 110 ezer 447 ügyfelet nyertek meg a lakás-előtakarékosságnak. Az átlagos szerződéses összeg azonban több lakáskasszánál kisebb lett, mint egy évvel korábban. A Fundamenta a cégben folyó átszervezések miatt az előző évi értékesítési eredményeket tűzte ki célul, s a számok alapján elégedett lehet: 2001. júniusáig 24 ezer 700 darab új szerződést kötött összesen 15,2 milliárd forintos szerződéses összeggel. Tavaly ugyan több ügyfelet szereztek, miután több mint 33 ezer 800 új szerződést kötöttek, idén viszont jelentősen növelték a hagyományos (egyéni) szerződések számát, és 20 százalékkal nőtt az átlagos szerződéses összeg is.

Az új kötéseknél átlagosan 613 ezer forinttal a Fundamenta áll a pénztárak élén. Betétállománya 23,95 milliárd forintot tesz ki, amivel megerősítette piaci részesedését. Az OTP Lakás-takarékpénztár hozta most a legtöbb új szerződést, szám szerint 46 ezer 594-et, de mint utaltak rá, ennek oka elsősorban a nagy tömegben kötött viziközmű szerződések. Az átlagos szerződéses összeg is csökkent az egy évvel korábbi 654 ezerről 476 ezerre. Továbbra is kiemelkedik viszont az OTP Ltp. az eredményével, amely félévkor adózás előtt 907 millió forint volt. Az OTP Ltp. betétállománya az állami támogatás nélkül 32,713 milliárd forint, azzal együtt 40,525 milliárd. Az előtakarékosság kifizetésével kombinált hitelezéssel várhatóan november, december folyamán indulnak.

A Lakáskassza-Wüstenrot 14,2 milliárdos összes betétállományt mondhat magáénak, új szerződéseinek száma viszont jelentősen nőtt az egy évvel korábbi teljesítményhez képest. Tavaly az első félévben 18 ezer szerződésről számoltak be, idén viszont közel 35 ezerről. Az egy ügyfélre eső szerződéses összeg valamivel nagyobb mint a lakáskasszák átlaga. A pénztár a lakáskasszák összes érvényben levő 733 ezer 783 szerződéséből 150 ezer körülit mondhat magáénak, a 451 milliárdos összesített szerződéses összegből pedig 97,6 milliárd forintnyit.

Papp Emília

(Magyar Hírlap)