Jelentősen növekedett a bankszektor nyeresége

Vágólapra másolva!
A bankszektor adózás előtti eredménye jelentősen növekedett az idén - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az év első három hónapjának nyereségadatai 50 százalékkal múlják felül a 2000 hasonló időszakában mérteket. A felügyelet jelentése szerint a bankok portfoliójában jelentősen növekedett az értékpapírok, azon belül is az állampapírok és a jegybanki kötvények állománya, amely a bankok forint melletti spekulációját jelzi.
Vágólapra másolva!

Folytatódott a banki eredmények tavaly megkezdődött növekedése. A hitelintézeti szektor (bankok és takarékszövetkezetek) adózás előtti eredménye közel 50 százalékkal meghaladta a 2000 első negyedéves értéket, és így elérte a 44 milliárd forintot. A bankszektor eredménye 50 százalékkal haladta meg 2000 első negyedévi eredményét, és elérte a 42,2 milliárd forintot.

A nyereséges magyarországi bankok 43,6 milliárdos nyeresége 37 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A veszteséges bankok száma néggyel csökkent, 1,4 milliárdnyi veszteségük az előző év első negyedévében mért veszteségek 38 százaléka.

A fent említett erőteljes növekedés részben a hitelezés egyre inkább lassuló növekedésének, a jutalékos tevékenységek bővülésének köszönhető, de szerepet játszott benne a devizakereskedelemből és az árfolyamváltozásból származó nyereség is.

A felügyelet álláspontja szerint a bankok forint melletti spekulációja (az állampapírok és a jegybanki kötvények állománya egyaránt 20-20 százalékkal növekedett) a sávszélesítés tükrében is jó lépésnek bizonyult, hiszen a forint árfolyama másfél hónapon belül közel 9 százalékpontnyira távolodott el az árfolyamsáv közepétől. A továbbiakban azonban már nem kis kockázatot jelent a pozíció tartása - közli a PSZÁF, a spekuláció végeredménye pedig a féléves eredményekben lesz látható.

A PSZÁF jelentését Felcsúti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatójának szavai is megerősítik. Mint elmondta, az ingadozási sáv kiszélesítése profitnövekedést eredményezett a bankszektorban azáltal, hogy nőtt a fedezeti ügyletek iránti kereslet. A forint véleménye szerint továbbra is erős marad, bár árfolyamának ingadozására kell számítani.

A felügyelet negyedéves jelentése szerint a betétek bankcsoportok közötti megoszlása jelentős változáson ment keresztül. A nagybankok 3 hónap alatt betéteik 8,8 százalékát veszítették el, miközben a középbankok 4, a szakosított pénzintézetek 3,9, a kisbankok pedig 0,9 százalékkal növelték részesedésüket. A PSZÁF ennek kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy ez a folyamat olyan körülmények között következett be, amikor az összes betét állománya nem növekedett, vagyis néhány érintett nagybanktól vándorolt el betéteseik egy jelentős része.

2001. első negyedévében 1 százalékkal tovább növekedett a bankok jegyzett tőkéjében a külföldi tulajdon részaránya mind a magyar állami, mind az egyéb magyar tulajdon rovására. Az idei éve első negyedévének a végén a bankok 67,6 százalékban voltak külföldi tulajdonban.

Ajánlat: