Argentínában halogatják a megszorításokat

Vágólapra másolva!
Az ellenzéki többségű szenátus elhalasztotta a szavazást az argentin kormány radikális bér- és nyugdíjcsökkentési tervéről. A kabinet úgy véli, hogy a megszorítások elkerülhetetlenek a gazdaság stabilizálása érdekében, míg az ellenzék más kiadáscsökkentő lehetőségeket keres. Alan Greenspan Fed-elnök szerint az ország adósságválsága nem terjed tovább.
Vágólapra másolva!

A szenátus a jövő hétre halasztotta a vitát az állami alkalmazottak fizetésének és a nyugdíjak 13 százalékos csökkentéséről, mert az ellenzéki többségű felsőház másként kívánja lefaragni az állami kiadásokat. A kormány elképzeléseit a parlament alsóháza és a tartományi kormányzók már jóváhagyták.

Szakértők szerint csak az állami kiadások csökkentésével lehet egyensúlyba hozni az argentin költségvetést; amennyiben a kormány ezt elmulasztja, az ország fizetésképtelenné válhat.

Elemzők a mostani feltörekvő piaci válsággócok - Argentína, Brazília, Oroszország, Törökország - közül Argentínát tartják a legkockázatosabbnak. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Alan Greenspan kedden úgy vélte, hogy Argentína gazdasági problémái nem terjednek tovább.

(MTI)

Korábban: