A Bertelsmann teljesen felvásárolja az RTL-t

Vágólapra másolva!
A német Bertelsmann médiakonszern a héten minden bizonnyal ajánlatot tesz az RTL tévécsoport maradékára - ez londoni gazdasági szakírók mind határozottabb meggyőződése. Ezzel a lépéssel az RTL gyakorlatilag eltűnik a részvénypiacról.
Vágólapra másolva!

Mióta az RTL-csoport a jelenlegi formájában tavaly megalakult, afféle tőzsdei árvagyereknek számít. Székhelye Luxemburgban van, de a részvényeit a londoni értéktőzsdén jegyzik. Ám annak ellenére, hogy tőzsdei értéke jelentős - több mint 7 milliárd font - semmilyen indexbe nem illik bele igazán, főleg az FTSE-100-ba nem, mert túl kevés részvényével kereskednek.

Az RTL többsége már most is a Bertelsmanné, 22 százaléka pedig a brit Pearson csoporté. Csak 12 százaléka van közkézen, úgyhogy a befektetők nem sokat törődnek vele.

A londoni találgatások alapja az, hogy a Bertelsmann korábban megígérte: szeptemberig növelni fogja az RTL közkézhányadát, de ennek eddig semmi jele. A képhez az is hozzá tartozik, hogy a Bertelsmann főnöke, Thomas Middlehof újabban többször kijelentette: tőzsdére vinnék a Bertelsmann konszernt. Márpedig nem sok értelme volna két tőzsdei jegyzésnek - ez esetben az egyik volna a Bertelsmann, a másik a fő televíziós vállalkozása, az RTL -, különösen, hogy, az anyacég várhatóan csak árengedménnyel kerülhetne a piacra a leányvállalatához képest. Ezért tehát a Bertelsmann bizonyára más megoldást keres - mondják bennfentesek.

A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy felvásárolja a Pearson kezében lévő 22 százalékot, majd hasonló áron ajánlatot tesz a maradékra is. Ez volna az a lépéssorozat, amely kellően fölerősítené a német médiavállalkozást a tulajdon tőzsdei debütálása előtt.

(MTI)