Ősztől gyengülhet a forint

Vágólapra másolva!
A forint árfolyama a nyár végéig akár a sáv erős szélét is megközelítheti, ősztől azonban határozott, 7 százalékpontot is elérő gyengülés várható - állítja a GKI Rt. és a K and H Bank közös előrejelzése.A prognózis szerint idén a magyar gazdaság 5 százalékkal bővül, de az infláció tavalyhoz képest nem mérséklődik jelentősen.
Vágólapra másolva!

A GKI és a K and H közös előrejelzése szerint az infláció az első félévi 10,4 százalék után júliusban újra egyszámjegyűvé válik, és az év egészében 9,3 százalék körüli lesz a pénzromlás éves üteme.

Az előrejelzés szerint a munkanélküliség a tavalyihoz képest csökken, a keresetek reálértéke a GDP bővülését kissé meghaladó mértékben nő.

A kutatók úgy vélik: a GDP növekedése csak néhány tized százalékkal fog elmaradni a tavalyitól, és valószínűleg fennmarad a magyar gazdaság mintegy 2 százalékpontos növekedési előnye az euró-övezethez képest.

Legmarkánsabb lassulás az iparban lesz, ahol a tavalyi, 18,3 százalékos termelés-bővüléssel szemben idén 12 százalékos növekedést valószínűsítenek. A kutatók szerint a beruházások 11 százalékkal bővülnek, és a mezőgazdaság termelése a tavalyi visszaesés után idén valamelyest növekedhet.

A kereskedelmi mérleg öt havi deficitje az év egészében várhatóan 5,3 milliárd euróra nő, míg a fizetési mérleg a profitkivonások élénkülése miatt az év végére 2,7 milliárd eurós hiánnyal zárhat, így a kutatók az év egészében a kereskedelmi és a fizetési mérleg egyensúlyának mintegy 1 milliárd eurós romlására számítanak.

(MTI)

Ajánlat:

GKI

K and H

Makro
(az Üzleti Negyed rovata)