Több mint kétmilliárdos kárt okoztak a biztosítást nem fizető autósok

Vágólapra másolva!
Tavaly 2,3 milliárd forintos kárt okoztak a kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkező autósok, amelyet 5213 káresetre fizetett ki a Kártalanítási Számla. A felügyelet adatai szerint mintegy 75-90 ezer autós nem fizet biztosítást, tényleges számuk azonban jóval nagyobb lehet, mert sokszor az autósok a baleset helyszínén zsebből fizetik ki az okozott kárt és be sem jelentik a balesetet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évben a Magyar Biztosítók Szövetsége mellett működő Kártalanítási Számla (KSZ) 5213 esetben fizetett kártérítést olyan károkra, amelyeket felelősségbiztosítással nem rendelkezők okoztak, illetve azon balesetek sérültjei számára, amelyeknek okozója ismeretlen. A KSZ által kifizetett kártérítések összege elérte a 2,3 milliárd forintot - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

A tavalyelőtti évben a folyósított összeg még 1,7 milliárd forintot tett ki, amelyet 5050 kárra fizettek ki. A vétkes elkövetőktől bírósági úton visszakövetelt összeg ugyanakkor az 1999-es 236 millió forintról tavaly 510 millió forintra emelkedett.

A tavalyi évben a járadékokra kifizetett 500 millió forintot nem számítva, a maradék 1,8 milliárd forint több mint felét 2000-es káreseményekre fizették ki. Ebből mintegy 1,2 milliárd forintnyit fizettek ki dologi, elsősorban gépjárművekkel kapcsolatos károkra, és 500 milliót pedig balesetben megsérült személyek számára. Néhány különösen súlyos esetben - amikor például kisgyerekek szenvednek akár 100 százalékos rokkantságot - a KSZ a sérültek életük végéig járadékot fizet, amit az erre a célra képzett tartalékból biztosít.

A KSZ adatai szerint a szabályos szerződéssel rendelkező autósoknak mintegy 2,5-3 százalékára tehető a szerződéssel nem rendelkezők száma. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint számuk elérheti a 75-90 ezer lehet. A tényleges szám ennél jóval nagyobb lehet, ugyanis sok esetben a kisebb károkat az autósok a helyszínen fizetik ki és be sem jelentik a balesetet.

(Üzleti Negyed)