A General Electric tagadja piacvezetői pozícióját a repülési ágazatokban

Vágólapra másolva!
A General Electric keresetet nyújt be az Európai Unió versenyhatósága ellen a korábban elutasított GE-Honeywell fúzióval kapcsolatban. Az amerikai cég elsősorban azt szeretné semmissé nyilváníttatni, hogy a repülés és az űrhajózás területén domináns pozíciója van, ugyanis ez megakadályozhatja a társaság további akvizícióit. A döntés ellenére a GE várhatóan mégis felvásárolja a Honeywell egy részét.
Vágólapra másolva!

A General Electric (GE) keresetet nyújt be a Honeywell International átvételével kapcsolatos EU versenyhatósági állásfoglalás ellen - írja a The New York Times.

A lépéssel az amerikai vállalat nem az EU által korábban már meghiúsított ügyletet szeretné újraéleszteni, csupán azt akarja semmisnek nyilváníttatni, hogy a repülési és űrrepülési ágazatban domináns pozíciója van. Ez az állásfoglalás ugyanis megakadályozhatja a GE jövőbeli felvásárlásait.

Az ügyet a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság tárgyalja, amely - a lap szerint - szorosan összekapcsolódik az Európai Bizottsággal. Az utóbbi tíz évben nem volt példa arra, hogy a Bizottság akár egyetlen - cégátvételi ügyletet semmisnek nyilvánító - döntését utólag megváltoztatták volna. Az 1990 óta vizsgált mintegy 1500 eset közül is csak két alkalommal fordult elő hasonló esett, azonban ezekben az esetekben a bizottság már jóváhagyta az ügyletet, a felek csak ezt követően fellebbeztek. Sok vállalat pont azért nem nyújt be fellebbezést a bizottsághoz, mert eddig csak ebben a két esetben vezetett eredményre, illetve azért, mert maga a folyamat is éveket venne igénybe.

A GE nem reagált a lapjelentésre, de az újság szerint a bírósági döntés nem lesz hatással arra, hogy a GE és a Honeywell állítólag máris megegyezett: belekezdenek a felvásárlási ügyletbe, vagy hagyják, hogy a Honeywell-t más cégek felvásárolják. Néhány elemző úgy véli, hogy a GE végül legalább a Honeywell egy részét megveszi.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Meghiúsult a GE-Honeywell fúzió
(2001. július 3.)