A jegybank 7,9 százalékos inflációt jósol a negyedik negyedévre

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank korábbi árfolyamkövető monetáris politikát felváltó új inflációs célkövető rendszere szerint az idei év harmadik negyedévében 8,6 százalékos, a negyedik negyedévben pedig 7,9 százalékos infláció lenne kívánatos. Az új rendszerben a jegybank hat negydévre előre rögzíti az inflációs célokat és eszerint alakítja monetáris politikai döntéseit. Az MNB egyébként 40 százalékos esélyt lát arra, hogy a decemberi éves infláció meghaladja a 8 százalékot.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank az új inflációs célkövető rendszere szerint a jegybank az idén a harmadik negyedévben 8,6 százalékos, a negyedik negyedévben 7,9 százalékos fogyasztói árszintnövekedést tart kívánatosnak - áll az MNB szerdai közleményében.

Az infláció 2002 első negyedévében 7,3 százalék, második negyedévében 5,3 százalék, harmadik negyedévében 4,6 százalék, negyedik negyedévében 4,2 százalék lesz az MNB inflációs céljai szerint.

A Magyar Nemzeti Bank első inflációs jelentését szerdán tette közzé. Az MNB a közelmúltban váltotta fel korábbi árfolyamkövető monetáris politikáját az új rendszerrel. Az úgynevezett implicit inflációs célkövető rendszerben az MNB hat negyedévre előre inflációs célokat rögzít, és ennek megfelelően hozza meg monetáris politikai döntéseit.

A Magyar Nemzeti Bank akkor avatkozik be az inflációs célkitűzés elérése érdekében, ha a fogyasztói árindex alakulása plusz-mínusz 1 százalékponttal eltér az előre jelzett pályától.

A nyilvánosságra hozott jelentés szerint a Magyar Nemzeti Bank 40 százalékos esélyt lát arra, hogy az idei december/decemberi infláció meghaladja a 8 százalékot. A prognózis szerint az MNB decemberre 7,7 százalékos éves inflációt vár, ám ennek bizonytalansága - a húsárak kiszámíthatatlansága miatt - nagy. Az idei évre az MNB 9,3 százalékos átlagos fogyasztói árnövekedést jelez.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB