A folyómérleg hiánya 451 millió euró volt júniusban

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya - egyezően az előzetes várakozásokkal - 451 millió euró volt júniusban, az év első hat hónapjában pedig 925 millió euró. A tavalyi év júniusában 428 millió euró deficitet regisztráltak. Az áruforgalom hiány júniusban 284 millió eurót tett ki, az export 328 millió euróval, az import pedig 379 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbi értéket. Londoni elemzők szezonális hatásokkal indokolták a hiány növekedését és egyöntetűen deficitcsökkenést jósolnak júliusra.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 451 millió euró hiánnyal zárt júniusban, így az első félévi deficit 925 millió euró volt - tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. A deficit pontosan megegyezik az elemzői várakozásokkal. A folyó mérleg hiánya májusban a végleges adatok szerint 134 millió euró volt, a tavaly júniusban mért 428 millió eurós hiányt követően.

Az áruforgalom 2,535 milliárd euró export, és 2,819 milliárd euró import egyenlegeként 284 millió euró hiánnyal zárt. A kivitel 328 millió euróval, míg a behozatal 379 euróval volt magasabb az előző év azonos időszakának adatánál. Az áruforgalom első hat havi hiánya így 1,039 milliárd euróra nőtt, szemben az egy évvel korábbi 938 millió eurós hiánnyal.

Az idegenforgalomból 260 millió euró bevétel származott júniusban, ami 407 millió euró bevétel és 147 millió euró kiadás egyenlegeként jött létre. Így az első hat hónapban az idegenforgalom 1,190 milliárd euró bevételt eredményezett, az egy évvel korábbi 1,047 milliárd euró többletet követően.

A tőkebefektetésekhez kapcsolódóan 368 millió euró nettó jövedelemkiáramláson belül a profit jellegű kifizetések mértéke 79 millió euróval kisebb, míg az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatkiadás 15 millió euróval nagyobb az előző év június havi adatánál.

A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában 3 millió euró tőke érkezett júniusban az országba, az első hat hónapban pedig 470 millió euró, szemben az egy évvel korábbi 500 millió euróval. Ezen belül részvény és egyéb tulajdonosi részesedés formájában 67 millió euró áramlott júniusban az országba, aminek többlete az első hat hónap végére 439 euróra nőtt. Tavaly az első félév végén 709 millió eurós többletet regisztráltak. Ugyanakkor portfólió befektetések és tulajdonviszonyt megtestesítő értékpapírokból 64 millió euró deficit keletkezett júniusban. Így az első hat havi többlet 31 millió euróra csökkent. Tavaly az első hat hónapban ennek a tételnek az egyenlege 209 millió euró deficitet mutatott.

Londoni elemzők szezonális hatásokkal - főleg a magas nettó jövedelemkiáramlással - magyarázták a folyó fizetési mérleg hiányának növekedését, és júliusra egyöntetűen meredek deficitcsökkenést jósoltak.

Charles Robertson, az ING Barings térségi elemzője azt mondta, hogy az átfogó júniusi hiány kisebb volt előzetes várakozásánál - 572 millió euró -, mivel maga nagyobb nettó jövedelemkiáramlással számolt. Az éves exportnövekedés is jobb lett az általa vártnál: Robertson 13 százalékos bővülést várt a 15 százalékhoz közeli tényleges júniusi szám helyett. A szakértő szerint azonban a következő hónapokban, főleg a német gazdaság lassulása miatt a magyar export növekedési dinamikája is tovább fog gyengülni. Robertson ezért fenntartotta az év egészére adott, 2,5 milliárd eurós - 4,3 százalékos GDP-arányos - átfogó folyómérleg-hiányt valószínűsítő prognózisát. Az elemző júliusra 65 millió eurós átfogó deficitet jósolt.

Wike Groenenberg, Schroder Salomon Smith Barney befektetési csoport londoni irodájának elemzője szerint a piacok várták a májushoz képesti erős romlást a szezonális hatások miatt. A ház előzetesen 425 millió eurós hiányt jósolt júniusra. Az elemző szerint júniusban romlás következik be a jövedelmi mérlegben, mert a magyarországi vállalatok ebben hónapban fizetik külföldre az osztalékot. Az elemző mindent összevetve "egészen kellemesnek" nevezte a júniusi folyómérleg-adatot. Groenenberg szerint azonban a ház az év hátralevő részére összességében romló egyenleget vár, elsősorban a forint erősödése miatt. Groenenberg szerint az év végén a 12 havi exportnövekedés az 5-10 százalékos sávban lesz a júniusi 15 százalék helyett. Az elemző júliusra hozzávetőleges egyensúlyi helyzetet jósolt az átfogó havi folyó fizetési mérlegben.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Magyar Nemzeti Bank