A General Motors csak 590 millió dollárt adna a Daewoo-ért

Vágólapra másolva!
A General Motors és a Fiat összesen 590 milliódollárt kínál a dél-koreai Daewoo Motor autógyárért, amely nagyságrendekkel kevesebb a Ford által korábban beigért 6,9 milliárd dollárnál. A hatalmas árcsökkenést az okozta, hogy a koreai cég csődben van, adóssága eléri a 17 milliárd dollárt és csak hitelezői támogatása tartja életben. A gondokat növeli, hogy a sorozatos dolgozói sztrájkok miatt a GM ki akarja hagyni az ügyletből a Daewoo központi gyárát.
Vágólapra másolva!

Az amerikai General Motors (GM) autógyár és olasz partnere, a FIAT összesen 590 millió dollárt kínált július elején a dél-koreai Daewoo Motor autógyárért.

Az összeg nagyságrendekkel elmarad a Ford által kínált 6,9 milliárd dollártól, de a Ford még tavaly szeptemberben visszavonta ajánlatát, és már nem érdeklődik a Daewoo Motor iránt. Állítólag a GM és a FIAT is 4 milliárdot kínált még tavaly nyáron, de ezt a számot semmilyen forrásból nem erősítették meg soha.

A jelentős áresést a Daewoo Motor kényszerhelyzete magyarázza. A koreai autógyártó több mint egy éve csődben van, csak az értékesítésében reménykedő bankok és a kormány áthidaló támogatása tartja életben. Adóssága 17 milliárd dollár. A cég piaci részesedése mind Dél-Koreában, mind a külpiacokon csökken, nem utolsó sorban azért, mert a jövőjüket féltő Daewoo-alkalmazottak gyakran sztrájkolnak.

Egyébként a GM-nek is ez a munkaügyi nyugtalanság a fő aggodalma, és ezért a Daewoo Motor fő telephelyét, a Szöultól nyugatra lévő pupiongi gyárat állítólag ki is akarja hagyni a felvásárlásból. A Daewoo Motor hitelezői azonban rá akarják kényszeríteni az amerikaiakra a 7300 munkást foglalkoztató pupiongi gyárat is. A General Motors már figyelmeztette a dél-koreai kormányt és a Daewoo Motor hitelezőit, hogy csak akkor terjeszt elő ajánlatot hivatalos formában, ha dél-koreai tárgyalópartnerei előbb rendezik a munkaügyi vitákat.

(MTI)