Élénkül a lakásépítési kedv

Vágólapra másolva!
Ez év első felében 8200 befejezett lakásra adták ki a használatba vételi engedélyt az építésügyi hatóságok, ami 43 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Építési engedélyt 21 ezer új lakásra adtak ki, ami 18 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában kiadott engedélyek száma. Az új lakások átlagos alapterülete 102 négyzetméter.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal hétfői gyorsjelentése szerint a lakásépítési kedv másfél éve tartó növekedése a városokban - igaz az előző évi ütemnél kisebb lendülettel - tovább folytatódott. A fővárosban 43 százalékkal, a megyei jogú városokban 34 százalékkal több új lakásra kértek építési engedélyt ez év első hat hónapjában, mint tavaly az első fél évben. A községekben nem nőtt a kiadott új engedélyek száma.

Budapest kivételével valamennyi település-típus esetében nőtt a befejezett lakások száma éves összehasonlításban: a megyei jogú városokban a bővülés 80 százalékos, a többi városban 50 százalékos volt.

Országosan nem változott az épített lakások alapterülete, ami átlagosan továbbra is 102 négyzetméter volt. Budapesten és a megyei jogú városokban 4-5 négyzetméterrel kisebb lakások épültek, mint az előző év hasonló időszakában, a többi városban és a községekben ugyanennyivel nőtt az átlagos alapterület.

A lakások kivitelezésében lassan, de tovább csökkent a lakosság szerepe: a házilagos kivitelezésben készült lakások aránya 44 százalékos volt, míg az építőipari főtevékenységet folytató vállalkozások a lakások 42 százalékát építették. Ez az arány 2000 első fél évében 47, illetve 39 százalékos volt.

Az új lakásépítési engedélyek kiadásában nem sikerült felülmúlni a tavalyi magas engedélykiadási hullámot az idei év első hat hónapjában. Áprilisában és júniusában 4-5 százalékkal kevesebb új lakás építését engedélyezték, mint egy évvel azelőtt.

Idén az első hat hónapban 18 százalékkal több üdülő építését fejezték be, mint az előző év első felében. A használatba vett üdülők száma 300 volt, míg 505 üdülő építését most engedélyezték. Ez utóbbi adat 12 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

(MTI)

Ajánlat: