A szakképzett munkaerő megtartása a legfontosabb a hazai cégek számára

Vágólapra másolva!
A magyarországi cégek vezetői napjainkban nem a munkaerő megszerzésére, hanem a megtartására helyezik a hangsúlyt - állapítja meg a TMP Worldwide nemzetközi személyügyi tanácsadó cég a magyar munkaerőpiacról 2001-ben készült felmérésében.
Vágólapra másolva!

Az egész országra kiterjedő felmérés 250 cég megkeresésével készült. A válaszadók között elsősorban autóipari, elektronikai, és telekommunikációs vállalatok voltak, az egyéb kategóriába pedig bevontak fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó, pénzügyi szolgáltató, valamint médiával foglalkozó cégeket is.

A megkérdezett vezetők több mint 60 százaléka a szakképzett munkaerő megtartását tekinti legfontosabb feladatának az elkövetkező időszakban. A vállalatok döntő többségben a műszaki és középszintű munkatársak fejlesztésére költik a legtöbb pénzt, míg a vezetők és felsővezetők képzésére kevesebb figyelmet fordítanak.

A szakképzettség általános szintjét Magyarországon jó osztályzattal értékeli a piac, de a felmérés azt mutatja, hogy a középszintű műszaki és speciális szakképzettségű munkatársak körében hiány mutatkozik a képzett munkaerőből. A megkérdezettek több mint 70 százaléka jelzett ezen a téren mennyiségi és minőségi munkaerő problémákat.

A tanulmány másik fontos megállapítása, hogy Magyarországon megindult az országon belüli munkaerő vándorlás, de ennek erősödése nem várható a közeljövőben. A megkérdezettek 15-20 százaléka alkalmaz az ország más városából, vidékeiről érkező munkaerőt.

A munkaerő-szerzés lehetőségeiről egységes kép alakult ki Budapesten és vidéken. A megkérdezettek több mint 70 százaléka kritikusnak ítélte meg a vezetők megtalálását, pontosan a fele elégedett a középvezetők toborzási lehetőségeivel, és 75 százalék azt jelezte, hogy a fizikai munkásokat a legkönnyebb találni.

A felsővezetők toborzásánál a túl magas jövedelemelvárást, továbbá az üzleti áttekintőképesség és a csapatszellem hiányát említették problémaként a megkérdezettek. A középszintű vezetők estében a speciális szaktudást, a megfelelő nyelvismeretet és a pozitív személyiségjegyeket hiányolták.

(MTI)

Ajánlat: