Csehországban a vártnál nagyobb volt az infláció júliusban 

Vágólapra másolva!
Csehországban júliusban 1 százalékkal nőtt a fogyasztói árak növekedése havi összevetésben, éves szinten pedig 5,9 százalékos volt az infláció. Mindkét adat jóval felülmúlja az előzetes várakozásokat. A cseh munkaügyi minisztérium adatai alapján az év hetedik hónapjában 8,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliek száma továbbra is Prága környékén a legalacsonyabb és Észak-Csehországban a legnagyobb.
Vágólapra másolva!

A cseh munkaügyi minisztérium szerdai bejelentése szerint júliusban 8,5 százalékra nőtt a munkanélküliek aránya az országban a júniusi 8,1 százalék után. Július végén 440 ezer volt a regisztrált munkanélküliek száma, ami 20 ezerrel több, mint június végén.

A minisztérium adatai szerint Prága környékén a legalacsonyabb - 3 százalékos - a munkanélküliség, ezzel szemben Észak-Csehországban 17 százalékos a ráta.

Csehországban egyébként júliusban 1 százalékot ért el a fogyasztói árak előző hónaphoz viszonyított emelkedése. Az éves szintű infláció 5,9 százalék.

A fogyasztói árak növekedési üteme 2 és fél éve a legmagasabb volt az év hetedik hónapjában, jóval meghaladva a havi szinten 0,6 százalékos, éves összevetésben 5,5 százalékos elemzői konszenzust.

Elemzők arra számítanak, hogy ez lesz az idén a legnagyobb inflációs adat, s a cseh nemzeti bank augusztusban, vagy szeptemberben ismét kamatot emel. A jegybank 1998 márciusa óta július 27-én emelte először az irányadó kamatait, elsősorban a kora tavaszi áremelkedések nyomán, amelyek veszélyeztetik az inflációs célkitűzéseket.

(MTI)

Ajánlat:

Cseh Nemzeti Bank