Bővülhet a magyarországi ingatlanalapok kínálata

Vágólapra másolva!
A tervek szerint jövő év elején hatályba lépő egységes tőkepiaci törvény hatására a négy magyarországi ingatlanalapkezelő társaság közül a Quaestor és az Európa tervezi újabb ingatlanalap nyitását. A törvénytervezet várhatóan az őszi ülésszakon kerül a parlament elé.
Vágólapra másolva!

A tőkepiac élénkítését, valamint szabályozásának átalakítását elősegítő törvényre vonatkozó javaslatokat a Gazdasági Minisztérium készítette el, s azokat a Pénzügyminisztérium beépítette a módosításokat előkészítő előterjesztésbe. A tervek szerint a törvénytervezetet augusztus végén fogadja el a kormány, majd az őszi ülésszakon kerülhet a parlament elé. A törvény várhatóan 2002 januárjában lép hatályba.

A Quaestor Befektetési Alapkezelő Rt. ingatlanalapokért felelős igazgatósági tagja, Kárpáti Péter rámutatott arra, hogy ismeretei szerint a törvény kettéválasztaná az ingatlanfejlesztő és -forgalmazó alapokat. Az előbbi nagyobb ingatlanfejlesztésekbe, építkezésekbe is befektethet, ezt a jelenlegi szabályozás nem engedi meg. Az utóbbinak továbbra is sokkal diverzifikáltabb portfoliót kell kialakítania.

Az ilyen alapok iránt máris van érdeklődés, ugyanis az ingatlanfejlesztő cégek számára újabb forrásbevonási lehetőséget, valamint kiváló vagyonkezelési formát jelent az ingatlanfejlesztési alap. A pénzintézetek pedig jó befektetésnek tekinthetik ezeket - mutatott rá.

Kárpáti Péter elmondta: a Quaestor egy alapcsalád kialakítására törekszik. A készülő törvény lehetővé teszi az alapokba fektető, valamint a tőzsdeindexbe és a származékos termékekbe fektető alap létrehozását is.

Az Európa Ingatlanbefektetési Alap vezérigazgatója, Török Mihály elmondta: társaságuk a törvényi szabályozástól függetlenül, a jelenlegi jogszabályi kereteken belül is tervezi palettájának szélesítését. Hangsúlyozta: nagy lehetőséget látnak az ingatlanfejlesztési alapban is. Emellett azonban a jelenlegi ingatlanbefektetési alap eszközértékének bővítésén is fáradoznak.

Az idén márciusban alakult társaság befektetési jegyeinek 80 százalékát magánszemélyek vásárolták meg. Az induláskori 522 millió forintos nettó eszközérték augusztusban elérte az 1,1 milliárd forintot. A cég vezetője elégetett a bővülés ütemével. A magánszemélyeknek forgalmazott ingatlanbefektetési alapok piacán 50 százalékos a részesedésük, ám a közeljövőben várhatóan utolérik versenytársukat, a Reálszisztémát - véli Török Mihály.

Berki István, a Reálszisztéma Befektetési Alapkezelő Rt. ügyvezető igazgatója leszögezte: egyenlőre nem tervezik új alapok létrehozását, ugyanis az új tőkepiaci törvény még nincs olyan készültségi állapotban, hogy stratégiai döntéseket lehessen hozni.

A Reálszisztéma a nyílt végű ingatlanalapját 2000 októberében hozta létre 643 millió forintos tőkével, ami december végére 813 millió, mostanra 1,3 milliárd forintra bővült, a befektetési jegyek döntő része magánszemélyek tulajdonában van.

A piacon a legrégebbi szereplő a Prudent-Invest Befektetési Alapkezelő Rt. által kezelt Pillér I. és Pillér II. zárt végű ingatlanbefektetési jegy. Virágh Lászlóné vezérigazgató elmondása szerint a Prudent-Invest nem tervezi a kínálat bővítését az ingatlanbefektetési alapoknál.

(MTI)

Ajánlat:

Quaestor