Gyorsabban növekszik az EU-jelöltek gazdasága a tagállamokénál

Vágólapra másolva!
Erőteljes bővülésnek indult a 13 európai uniós tagjelölt ország gazdasága tavaly - állapítja meg az Eurobarometer legfrissebb jelentése. Az átlag ötszázalékos GDP-növekedés ugyan jelentősen meghaladja az EU tagállamok 3,3-es átlagát, de a szórás nagyon nagy. A legdinamikusabban 1996 óta a magyar gazdaság fejlődött.
Vágólapra másolva!

Míg 1999-ben a 13 jelölt állam gazdasága összességében nem bővült, sőt öt országban szűkült, addig 2000-ben mindenütt növekedésnek indult a GDP. Tavaly öt százalékot ért el a nagyobbodás, ami meghaladta az uniós országok 3,3 százalékos átlagát. A fejlődésben azonban nagyok a különbségek: míg Törökországban 7,2, addig Romániában mindössze 1,6 százalékkal emelkedett a nemzeti össztermék. A Romániával egyetemben csak a távolabbi jövőben tagságra esélyesnek tartott Bulgária azonban a magyar 5,2 százalékos növekedést is meghaladó 5,8 százalékot produkált. A jelöltek egyébként összesen 624 milliárd euró értékű GDP-t termeltek, mely az unió GDP-jének 7,3 százalékával egyenlő.

Az egy főre jutó GDP Cipruson (az EU-átlag 82 százaléka) és Szlovéniában (71) volt a legmagasabb. Ezzel utolérték, sőt le is hagyták a legszegényebb tagok némelyikét: Görögországot (68), Portugáliát (74) és Spanyolországot (81). Magyarország GDP-je vásárlói paritáson számolva az uniós átlag 54 százaléka. A csatlakozási tárgyalásokon eddig szintén ezek a gazdasági szempontból is az élbolyban álló országok zárták le a legtöbb fejezetet.

A legdinamikusabban az elmúlt öt évben a magyar gazdaság fejlődött. Míg 1996-ban az ország nemzeti összterméke az uniós átlag 46, tavaly már 52 százaléka volt, és a volt szocialista országok közül csak Szlovénia és Csehország gazdagabb hazánknál. Gyorsan zárkózik még fel Észtország és Lettország is. A csehek gazdagsága azonban fogyásnak indult 1997-ben. Az átalakítás halogatása következtében ugyanis ekkortól folyamatosan csökkenni kezdett a GDP, amely így az uniós átlag 65 százalékáról annak 58 százalékára esett vissza. Romániában pedig ezekben az években 13,2 százalékkal szűkült a gazdaság.

Rockenbauer Nóra

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Európai Unió