Hazai szakértők szerint valószínűtlen az MNB kamatcsökkentése

Vágólapra másolva!
A Crédit Suisse First Boston prognózisával ellentétben hazai szakértők nem tartják valószínűleg, hogy az ipari termelés visszaesése miatt a jegybank legfőbb döntéshozó szerve, a Monetáris Tanács keddi ülésén 20-50 bázisponttal csökkentené az irányadó kamatot. Egyes vélemények szerint az MNB addig nem határoz a kamatcsökkentésről, amíg nem válik egyértelművé az infláció folyamatos csökkenése. 
Vágólapra másolva!

A hazai pénzpiaci szakértők nem értenek egyet a Crédit Suisse First Boston prognózisával, miszerint a Magyar Nemzeti Bank rövidesen kamatot csökkent.

A Crédit Suisse First Boston (CSFB) a Dow Jones hírügynökség szerint arra számít, hogy a Magyar Nemzeti Bank legfőbb monetáris döntéshozó szerve, a Monetáris Tanács legközelebbi, keddi ülésén 25-50 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatot az ipari termelés lanyhulása miatt. A CSFB szerint az 50 bázispontú kamatvisszafogás esélye a valószínűbb.

Tóth Gyula, az IE-New York Broker Rt. elemzője úgy véli, kicsi a valószínűsége annak, hogy a Monetáris Tanács augusztus 21. ülésén kamatot csökkentsen. A fogyasztói árak júliusban kedvezően alakultak ugyan, de egy év óta a kedden közölt adat volt az első, amely arra utal, hogy az infláció elindult a csökkenés irányába - mondta Tóth Gyula.

Az MNB korábbi nyilatkozatai alapján a szakértő úgy véli, a jegybank addig nem szánja rá magát a kamatvágásra, amíg nem alakul ki határozott tendencia a infláció csökkenésére.

Az IE-New York Broker elemzője az év hátralévő részére 50-75 pontos kamatcsökkentésre számít, de véleménye szerint erre legkorábban a következő havi infláció közlése után kerülhet sor.

A bankközi piacon sem tartják valószínűnek a keddi kamatcsökkentést. A megkérdezett szakértők szerint még legalább egy-két hónap kedvező inflációs mutatója adhat csak szilárd alapot a jegybanki kamatdöntéshez, a kamatlépést legkorábban szeptember végén várják.

A bankközi forintpiacon a hosszabb lejáratokon hetek óta tartó passzivitás arra utal, hogy a kereskedők a közeli jövőben nem számítanak kamatcsökkentésre.

(MTI)