A vártnál rosszabb volt a júniusi ipari termelés

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatoktól elmaradva 0,4 százalékos ipari termelés-csökkenést regisztrált júniusban a Központi Statisztikai Hivatal éves összevetésben. A hónap elején közölt adatok még a termelés stagnálását jelezték. Májushoz viszonyítva 6,6 százalékos volt a csökkenés mértéke, az előzetes adatok ugyanakkor még 9,5 százalékról szóltak. Az élelmiszergyártás 9, a kőolaj-feldolgozás 22 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értéktől.
Vágólapra másolva!

Az ipari termelés júniusban a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint 6,6 százalékkal csökkent májushoz, és 0,4 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki jelentéséből.

A hónap elején közölt előzetes adatok szerint a termelés 9,5 százalékkal csökkent júniusban májushoz viszonyítva, és nem változott az egy évvel korábbihoz képest. Az előzetes és végleges adatok közötti eltérést a KSH visszamenőleges adatkorrekcióval magyarázza. A júniusi ipari termelési előzetes adatokat ugyanis a korábban publikált, azóta azonban már korrigált májusi adatok alapján túlzóan becsülték meg.

A KSH múlt havi közlése szerint az idén májusban az ipari termelés a szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított, végleges adatok szerint egy hónap alatt 3,4 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi szintet 7,8 százalékkal haladta meg. A korrigált adatok szerint májusban egy hónap alatt 5,4 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 8,5 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Az idén júniusban az ipari termelés korrekciók nélkül 1,2 százalékkal maradt el a tavaly júniusitól. Az ipari export 4,7 százalékkal bővült, a belföldi értékesítés 7,6 százalékkal csökkent a bázisidőszakhoz képest.

Az idén júniusban az egy évvel korábbihoz képest visszaesett az ipari export 53 százalékát adó vámszabad területeken működő szervezetek exportjának és termelésének növekedési üteme is: a termelés 3,3 százalékkal csökkent, exportja mindössze 3,9 százalékkal bővült.

A KSH közlése szerint júniusban a feldolgozóipari termelés 0,7 százalékkal visszaesett a nagyvállalatok csökkenő tendenciát mutató termelése miatt, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 1,8 százalékkal volt kisebb 2000 azonos időszakához képest.

Ezzel összefüggésben, valamint az iroda- és számítógép-kereslet csökkenése miatt lassult a villamosgép-, és műszergyártás növekedési üteme, termelése júniusban csupán 2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás kibocsátása júniusban egy év alatt 9 százalékkal csökkent, amit főként az alapanyaghiány miatt bekövetkező hús- és baromfihús-feldolgozás visszaesése és a keresletszerkezet átalakulása okozott.

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás a tavaly júniusi szinttől az idén 22 százalékkal maradt el, a fémalapanyag, fémfeldogozási termékek gyártása a nagyvállalati rekonstrukció miatt 6 százalékkal csökkent. A textília, textiláru gyártása 1 százalékkal esett vissza, kismértékű bővülés következett be viszont a vegyi anyag és termékek gyártásánál, valamint a papírgyártás, kiadói és nyomdai tevékenységnél. A gép, berendezés gyártása és a járműgyártás 8 százalékkal nőtt.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első felében 1,1 százalékos kismértékű létszámnövekedés mellett 6,3 százalékkal volt magasabb, mint tavaly az első félévben.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal