Nő a lakosság eladósodottsága

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai alapján júliusban a háztartások pénzügyi megtakarítása 6,1 milliárd forintot tett ki, jelentősen elmaradva az egy évvel korábbi értéktől. Ebben a hónapban is csökkent a háztartások pénzügyi vagyona, emelkedett ugyanakkor  - mintegy 20 milliárd forinttal - a forintbetét állomány. Továbbra is kiugróan magas a háztartások tartozásainak növekedése, amely júliusban 31 milliárd forintot tett ki. 
Vágólapra másolva!

A háztartások inflációmentes pénzügyi megtakarítása előzetes adatok alapján ez év júliusában és az év első hét hónapjában jelentősen elmaradt a tavalyi mértéktől - áll a Magyar Nemzeti Bank pénteki közleményében.

Ez a háztartások követeléseinek a tavalyinál kisebb és tartozásainak az előző évinél nagyobb mértékű növekedéséből adódott. Az előzetes adatok alapján a háztartások inflációszűrt pénzügyi megtakarítása júliusban 6,1 milliárd forintot tett ki. A háztartások nettó finanszírozási képessége 34,6 milliárd forint volt a hetedik hónapban. Februártól kezdődően folyamatosan csökkent a háztartások pénzügyi vagyona, főként az árfolyamváltozások miatt. A szektor pénzügyi vagyona összességében 28,2 milliárd forinttal növekedett.

Júliusban a háztartások forintbetét állománya 20,4 milliárd forinttal emelkedett, az értékpapír befektetések ugyanakkor stagnáltak, de a portfólión belül nőtt a befektetési jegy, és csökkent az állampapírok, illetve a részvények hányada. Az értékpapírok piaci áron mért állománya 4,8 milliárd forinttal növekedett a hónap folyamán.

A háztartások tartozásainak növekedése 31 milliárd forintot tettek ki júliusban, ami az elmúlt hónapokhoz hasonlóan kiugróan magas érték. Az ingatlan hitelek ebben a hónapban emelkedtek a leginkább és a fogyasztási hitelek növekedése is meghaladta az idei átlagos havi mértéket.

(Üzleti Negyed)