A Hellenic Petroleum szerint csak az OMV érdeklődik a cég privatizációja iránt

Vágólapra másolva!
Kevesebb mint a felére esett vissza a görög Hellenic Petroleum olajtársaság első félévi profitja a tavalyi azonos időszakhoz képest. A cég vezetője szerint a vállalat privatizációja iránt csak az osztrák OMV érdeklődik.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki beszámoló szerint a görög olajtársaság csoportszintű adózatlan eredménye 22,5 milliárd drachma (60,16 millió dollár) volt az idei első fél évben az egy évvel korábbi 50,7 milliárd drachma után. A kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenés és amortizáció előtt számolt pénzforgalmi egyenleg (EBITDA) 49,6 milliárd drachma többletet mutatott a tavalyi azonos időszakban mért 69,3 milliárd drachma helyett.

Elefteriosz Cellasz vezérigazgató szerint az eredménycsökkenésért részben a legutóbbi enyhe tél a felelős, amely 160 ezer tonnával csökkentette a fűtőolaj-eladást. Cellasz szerint az év hátralévő részében sem látszik esély arra, hogy megismétlődjön a tavalyi rekord eredmény. A cégvezető szerint az idei egész éves adózatlan profit 65 milliárd drachma körül lehet.

A görög állam a társaság 67 százalékát birtokolja; az illetékes fejlesztési miniszter azonban már májusban közölte, hogy ezt az arányt 51 százalék alá akarják csökkenteni, 35 százalékot pedig mindenképen megtartanának. A görög kormány egyelőre 15-30 százalék közötti részt tervez eladni a vállalatból, s augusztus 27-éig adott időt az érdeklődőknek szándékuk kinyilvánítására.

Cellasz a Reuters szerint a csütörtöki eredménybeszámolón azt mondta, hogy ő csak az osztrák OMV olajcég érdeklődéséről tud. A Dow Jones néhány hete sajtóértesüléseket idézve azt írta, hogy a görög vállalat tárgyalásban áll egyebek mellett a magyar Mol Rt.-vel is. Júniusban pedig a Mol is közölte, hogy érdeklődéssel tanulmányozza a Hellenic Petroleum privatizációját.

Cellasz csütörtökön azt mondta: az ingatag balkáni piac nem elegendő a Hellenic Petroleumnak, a cégnek lépnie kell a nagyobb és stabilabb közép-európai piac felé, ehhez azonban olyan szövetségre van szüksége, amely lehetővé teszi számára a multinacionális tevékenységet.

(MTI)

Ajánlat:

Hellenic Petroleum