FVM-vizit minden pékségben

Vágólapra másolva!
Augusztus végéig az összes hazai sütő- és konzervipari, illetve zöldség-gyümölcs feldolgozással foglalkozó céget átvilágítják az FVM felügyelete alá tartozó megyei élelmiszer-ellenőrző hatóságok - írja a Világgazdaság. A múlt hónapban elrendelt vizsgálatok kétezer társaságra terjednek ki.
Vágólapra másolva!

Az FVM minden üzemet aszerint minősít, mennyire felel meg a higiéniai-technológiai rendelkezéseknek. Németh Antal országos főállatorvos elképzelhetőnek tartja, hogy a vizsgálatok eredményeként a hatóságok több társaság működési engedélyét visszavonják.

A mostani felméréseket főként az indokolja, hogy szeptember elején Magyarországon EU-s cégellenőrzés lesz - írja a lap. A vizsgálatokkal erre készül az FVM. Az EU küldöttsége azokat a magyar társaságokat kontrollálja majd, amelyek nem állati eredetű termékek feldolgozásával foglalkoznak.

Érdekképviseleti szakértők szerint az agrártárca az ellenőrzések megkezdése előtt nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel. Ezért az adatlapokra olyan kérdések is felkerültek, amelyek a cégek belső adatait firtatják. Így a kérdőívek egyes pontjai sérthetik a vállalkozási szabadságot. Emiatt nem kizárt, hogy a cégek egy része bizonyos kérdésekre nem ad tájékoztatást a tárcának - vélik szakértők.

(MTI)

Ajánlat: