Két és fél millió kocsi közlekedik a hazai utakon

Vágólapra másolva!
Az idei év első hat hónapjában 86 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; így az ország útjain június 30-án több mint 2,4 millió autó közlekedett. A szállítási vállalkozások teljesítménye az első félévben csekély mértékben emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

A szállítási vállalkozások árutonna-kilométerben kifejezett teljesítménye az első félévben 0,6 százalékkal emelkedett, miközben a szállított árumennyiség 5,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A KSH gyorstájékoztatója szerint a vizsgált időszakban a szállítási ágazatokhoz tartozó vállalkozások 89,547 millió tonna árutömeget szállítottak, az árutonna kilométer pedig 12.289 millió volt. Az idén az első félévben az ágazaton kívüli vállalkozások teljesítményét is figyelembe véve a közúton szállított áruk tömege 9 százalékkal csökkent, miközben az árutonna-kilométerben mért teljesítmény minimális mértékben nőtt.

A távolsági személyszállításban az idei év első hat hónapjában 387,893 millió személyt szállítottak, ami 4,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A helyi közlekedésben az idén az első félévben 1252,517 millió utast szállítottak, ez 0,5 százalékos csökkenés.

A KSH közlése szerint az első hat hónapban 86 ezer új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 18 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az ország útjain 2001 június 30-án több mint 2,4 millió autó közlekedett.

A szállított áruk tömege a közúti és vízi szállításban kis mértékben emelkedett. A csővezetékes szállítás 9 százalékkal nőtt, vasúton 4 százalékkal kevesebb árut mozgattak meg, mint 2000 első félévében. A közúti áruszállítás aránya 49, a vasúti szállításé 29 százalék alá süllyedt. A nemzetközi áruszállításban a szállított áruk mennyisége 4 százalékkal, az árutonna-kilométerben mért teljesítmény pedig 2 százalékkal bővült a vizsgált időszakban.

(MTI)