Adósságba veri magát a lakosság<BR/>

Vágólapra másolva!
Töretlenül nő a lakosság eladósodása az utóbbi fél évben, az üzletmenetet a nyári szabadságolások sem vetették vissza. A hitelfelvételi csúcsnak örülnek a bankok, amelyek jelentősen gyarapodó bevételről adtak számot féléves beszámolójukban.
Vágólapra másolva!

Idén az ingatlanhitelek júliusban emelkedtek a legnagyobb mértékben, és a fogyasztási hitelek növekedése is jelentősen meghaladta az idei átlagos havi mértéket - derült ki a Magyar Nemzeti Bank összevont adataiból. A féléves bővülés mértékét mutatja, hogy a háztartások ingatlanhitele a 2000. végi 190,8 milliárd forintról 246,3 milliárdra, a fogyasztási és egyéb hitelek pedig 409,1 milliárd forintról 476,7 milliárdra nőttek június végéig.

A tendencia folytatódik, legalábbis ezt jelzi a GKI Gazdaságkutató Rt. friss felmérése, mely szerint a háztartások vásárlási kedve erősödött, s a következő 12 hónap alatt a tartós fogyasztási cikkekre az eddiginél is többet szeretne költeni a lakosság. A költekezés mindazonáltal nem válik jellemzővé, a válaszadók egyúttal megtakarítási kedvük "javulásáról" is beszámoltak. A hitelezés felvirágzása következtében a vártnál is szebb lett néhány bank féléves mérlege és eredménykimutatása.

A tőzsdén szereplő bankok közül az OTP 23,5 százalékkal növelte az ügyfelekhez kihelyezett hiteleit, ezen belül a lakossági kihelyezések 30 százalékkal nőttek június végén, egyéves összehasonlításban. Az OTP csoporthoz tartozó autófinanszírozással foglalkozó Merkantil Banknál elsősorban a deviza alapú ügyleteket lebonyolító Mercantil Car fejlődött. A deviza alapú lízing a teljes Merkantil csoport fél év során kötött új finanszírozási szerződéseik harmadát tette ki, és a nettó állomány 17,4 százalékkal volt magasabb júniusban, mint az év végén.

A másik tőzsdei pénzintézet, az Inter-Európa Bank, ugyan csupán 11,8 százalékkal bővítette ügyfélhiteleit 2000 és 2001 júniusa között, viszont a lakossági hitelállománya fél év alatt mintegy 50 százalékkal nőtt, elérve a 6 milliárd forintot. A Raiffeisen Bank lakossági hitelállománya 6,6 milliárdra bővült június végére, ami az egy évvel korábbi időszakhoz képest 254 százalékos gyarapodás. A bank azonban inkább arra büszke, hogy teljes ügyfélhitel-állománya 34 százalékkal volt magasabb június végén, mint egy éve. A CIB-inflációt jóval meghaladó növekedésében főként az ügyfélállomány bővülése játszott szerepet, ami június végén 24 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. A kisebb bankok közé tartozó Konzumbank is lecsípett a bővülő hitelpiacból, kihelyezései közel 30 százalékkal nőttek, ezen belül a lakossági hitelek az egy évvel korábbi 245 millió forintról 2 milliárd fölé emelkedtek.

A hitelezés növekedésével és ezen belül a magasabb kamatszintű lakossági hitelek térhódításáról tanúskodik a korábbinál jóval erőteljesebben növekvő nettó kamatbevétel. Egy-két éve a kamatszint csökkenése még panaszkodásra késztette a bankokat, a források kamatait nem tudták elég gyors ütemben lefaragni, miközben a másik oldalon az erősen túltelített vállalati piacon alig tudták növelni a kihelyezések kamatszintjét. Az idei beszámolók viszont optimisták. Az előbbi bankok szinte mindegyike a korábbinál jobban növekvő nettó kamatbevételről számolt be, amelynek a díjbevételek gyarapodása mellett oroszlánrésze volt a javuló banki eredményekben. Az OTP Bank nettó kamatbevétele 17,2 százalékkal állt magasabb szinten, mint egy évvel korábban. Az Inter-Európa Banknál 31 százalékos, kimagasló ütemben nőtt - egyéves összehasonlításban - a nettó kamatbevétel. A kedvező folyamat mögött a bank bevallása szerint a megváltozott hitelpolitika áll, a nagyobb vállalatok finanszírozása helyett ugyanis a lakosságot és a kisebb vállalkozásokat részesítik előnyben, így a drágábban kihelyezett hitelek miatt nőtt jövedelmezőségük. A Raiffeisen és a CIB Bank is erőteljes nettó kamatbevétel- növekedésről adott számot. A Raiffeisennél 2000 és 2001 júniusa közt 29, a CIB csoportnál 16 százalékkal nőtt a nettó kamatbevétel, a Konzumbanknál pedig közel húszszázalékos a bővülés. A hitelezés felfutása - legalábbis most még - nem járt a kihelyezések minőségének romlásával. A bankok tehát szép reményekkel nézhetnek a jövőbe. Gondokat a gyengén muzsikáló brókercégek jelentenek, s ez lehúzza a csoportszintű teljesítményeket. Már annak is örülhet némely bank, hogy nem kell tetemes céltartalékot képeznie a pangó tőkepiacon küszködő értékpapír-kereskedőjére. Az IEB nem volt ilyen szerencsés, brókercége 160 milliós veszteséget könyvelt el félévkor. A Raiffeisen korrektnek tartja brókercégének 147 milliós féléves eredményét, amely 6 százalékkal kisebb, mint tavaly félévkor. Az OTP pedig egyenesen jó teljesítménynek tartja, hogy a bankba való integráció elkezdése ellenére az OTP Értékpapír Rt. 6 millió forintos adózás előtti nyereséget ért el az első hat hónapban, mivel az első negyedévet még 102 milliós veszteséggel zárta.

Papp Emilia

(Magyar Hírlap)

Korábban: