Az euróval hazatérhet a külföldre menekített olasz tőke is

Vágólapra másolva!
Az olasz kormány lehetőséget készül adni, hogy az elmúlt évtizedekben törvényellenesen külföldre szöktetett pénzek az euróra való átállás hónapjaiban büntetlenül visszatérhessenek Olaszországba.
Vágólapra másolva!

Giulio Tremonti gazdasági miniszter szerint az euróra való átállás jó alkalom a hetvenes évektől napjainkig nem hivatalosan kijuttatott pénz hazahozatalára. Ez azt jelentené, hogy jövő januárban és februárban - abban a két hónapban, amikor az eurón kívül még forgalomban lesz a líra - bárki visszajuttathatja a határokon belülre az említett pénzeket.

A kormány azzal serkentené ezt a folyamatot, hogy "adóvédő pajzsot" tartana e pénzek fölé, mindössze 1-3 százalékos pénzbírságot kellene csak fizetni. Ezzel a pénzmenekítők utólag megválthatnák a nem teljesített hazai adókötelezettségeiket. A szó szoros értelmében amnesztiát helyezne kilátásba a kormány, vagyis eltörölné a mérleghamisítás vádját a tőkéjüket ily módon hazahozókkal szemben, hiszen a tőkekimenekítés sokszor éppen ehhez a bűncselekményfajtához kötődött.

A statisztikai adatok szerint csak a tavalyi évben 1,1 millió milliárd líra lépte át az országhatárt hivatalos formában. Bankbecslések szerint csaknem ugyanennyi törvényellenesen tűnt el az országból, és veszett nyoma külhonban. Az előzetes felmérések szerint ezeknek csupán egy részét, körülbelül 40 ezer milliárdot lehet hazacsalogatni a kormány rendelete révén.

Pénzügyi szakemberek szerint az olasz kormány kitűnően választotta meg a történelmi pillanatot az "idegenbe szakadt" olasz tőke hazahozatalához, mert az adóparadicsomnak számító országokban egyre magasabbak a különféle kezelési költségek, amelyek már-már felemésztik az adóelőnyöket. Nem kedvez különösebben a külföldre menekítésnek az sem, hogy a banktitok falán mind több rés keletkezik szerte a világban.

(MTI)