<P class="MsoNormal">Egyenletes a működőtőke-beáramlás

Vágólapra másolva!
A Nyugaton tapasztalható gazdasági visszaesés következtében jelenleg jóval kevesebben akarnak befektetni Magyarországon, mint a privatizáció időszakában. Az első félév adatai mégsem kedvezőtlenek. A multinacionális cégek beruházókedve meglehetősen szeszélyes, többen épp a dekonjunktúra idejére időzítik nagyberuházásaikat.
Vágólapra másolva!

Az első öt hónapban 1186 millió euró működő tőke áramlott az országba - derül ki a Gazdasági Minisztérium (GM) összesítéséből. Ebből részvény 705 millió, tulajdonosi hitel 481 millió euró volt. Az adatok a korábban vártnál jobban alakultak. Tavaly a beáramlott közvetlen külfölditőke-befektetés 2135 millió euró volt a tulajdonosi hitelekkel együtt.

A működőtőke-beáramlást jellemezve a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-nál (ITDH) lapunknak kijelentették: az országnak fel kellett készülnie a privatizáció lezárulását követő új időszakra. Bár a befektetési kedv továbbra sem csökkent, de ma már sokkal kisebb tételekből áll össze a külföldiek invesztíciója. Az ITDH-nál az év első hat hónapjában 38 új befektető jelentkezett, közülük 25 már hazánk mellett döntött. Ők együttesen 550 millió eurónyi tőkét hoznak az országba. A fizetési mérleg év végére prognosztizált hiánya meghaladhatja a kétmilliárd eurót. Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy a gazdasági kormányzat szorgalmazza a turizmus rohamtempójú fejlesztését.

Az üzleti körök egy része úgy tartja, hogy az amerikai, nyugat-európai recesszió miatt térségünkben élénkülő befektetésekre lehet majd számítani. Igaz, ebből főleg azok a rendszerváltó országok profitálhatnak, amelyek a privatizációban még jócskán mögöttünk járnak. Más megfigyelők éppen ennek az ellenkezőjére számítanak. A Munkavállalók és Gyáriparosok Országos Szövetségében (MGYOSZ) például arra hívják fel a figyelmet, hogy a multinacionális cégek a meglévő gyártóbázisaikra vonják vissza korábban cégen kívülre vitt termelésüket. A Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának elnöke, Rudnay János lapunknak kifejtette, hogy azok a befektetések immunisabbak a konjunkturális változásokra, amelyek a termelésen túl a kutatásra és fejlesztésre is kiterjednek. Mivel Magyarországon a világ legnagyobb cégeinek 70 százaléka jó ideje jelen van, tőlük nagyberuházásokra nemigen lehet már számítani, azon ők már túl vannak. De éppen ezek a nemzetközi nagyvállalatok azok, amelyek közül több kutatási részleget is létrehozott nálunk. Az ő stabil, hosszú távú kötődésük már csak azért is felértékelődik - fejtette ki Rudnay János -, mert éppen a csúcstechnológia világcégei tették közzé a tízezres nagyságrendű létszámleépítéseiket. Rudnay külön hangsúlyozta, hogy a dekonjunktúra sem jár mindenki számára negatív következményekkel. Jellemzően éppen ilyen időszakban hajt végre fejlesztést Magyarországon az Audi vagy a Reemtsma. Utóbbi magyarországi cégét, a debreceni dohánygyárat vezeti Rudnay János. A Debrecenben 3 milliárd forintért épülő új üzemben egyébként exportra gyártanak majd cigarettafiltereket.

Széles Gábor, a Munkavállalók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a befektetők biztonságérzetét a magyarországi beszállítói környezet is jelentősen befolyásolja. Egyelőre azonban az idei és jövő évi erőteljes minimálbér-emelés, továbbá az általában túlzottnak ítélt sávszélesítés rontotta a magyar cégek versenypozícióit, ami természetesen kihat a beruházásokra is.

Gergely László

(Magyar Hírlap)

Ajánlat: