Az MSZOSZ 57 500 forintos minimálbért javasol

Vágólapra másolva!
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) 57 500 forintra emelné a minimálbért jövőre, ami a 2002-re számított átlagbér 60 százaléka - közölte Wittich Tamás, az MSZOSZ alelnöke kedden. Wittich szerint ezzel a magyar minimálbér-átlagbér aránya megfelelne az Európai Szociális Chartában megfogalmazott célnak.
Vágólapra másolva!

Az MSZOSZ hétfői elnökségi üléséről beszámolva az alelnök elmondta: javasolni fogják az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) egyeztető tárgyalásain a minimálbér-tarifarendszer bevezetését, amelyben a különböző végzettségeknek megfelelően határoznák meg a minimálbér értékét. Ennek megfelelően a minimálbér a betanított munkásoknál 65 ezer, a szakmunkásoknál 75 ezer, a középfokú végzettségűeknél 80 ezer, felsőfokú végzettségűeknél 120 ezer, míg az egyetemi végzettségűeknél 140 ezer forintos értéket célozza meg.

Az MSZOSZ 15-20 milliárd forintos kompenzációs keret létrehozását javasolja azon vállalatok támogatására, amelyek a megemelt minimálbért nem képesek kigzdálkodni.

Az MSZOSZ álláspontja szerint 7,5-8 százalékos éves infláció mellett jövőre mintegy 10-12 százalékos bruttó bérnövekedésre lenne szükség ahhoz, hogy a reálkeresetek emelkedése összhangban legyen a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékos növekedésével.

Az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT) szeptember 10-ig kell érdemleges döntést hozni. Ha az egyezség az azt követő 15 napon belül sem jön létre, akkor a kormány dönt a minimálbér mértékéről, ami akkor várhatóan a már bejelentett 50 ezer forint lesz.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MSZOSZ

Korábban: