További 170 millió Telekom-részvény kerülhet a piacra

Vágólapra másolva!
A Voicestream-vétel miatt - a részvénycsomagok eladási tilalmának lejártával - további 170 millió Deutsche Telekom (DT) részvény kerülhet piacra. A társaság kedden bejelentette, 2002-ben tőzsdére viszi mobilszolgáltató leányvállalatát, a T-Mobile-t.
Vágólapra másolva!

A fenti nagyságrendet Ron Sommer elnök, a társaság keddi, féléves eredményeket taglaló sajtótájékoztatóján ismertette. Néhány napja a DT pénzügyi igazgatója még 80 millió körüli részvény piacra kerüléséről beszélt, melyeket a néhai Voicestream-tulajdonosok kezéből kerülhet ki, első körben szeptember első napjaiban, majd december elején. A DT összesen 1,1 milliárd saját részvényt adott az amerikai társaságért.

A DT kedden bejelentette: csoportszintű pénzforgalmi többlete (EBITDA) egyszeri tételek nélkül a tavalyi első félévhez képest 12 százalékkal 7,2 milliárd euróra nőtt az első félévben. A társaság arra számít, hogy legalább 2004-ig kétszámjegyű, átlagosan évi 14 százalékos EBITDA-növekedést tud fenntartani. Ebben az előrejelzésben az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató várható teljesítménye is benne van. Az amerikai mobilcég megvásárlását júniusban zárta le a DT.

A második negyedévben 17,8 százalékkal 547 millió euróra nőtt a társaság pénzforgalmi többlete az előző év hasonló időszakához képest, ami jelentős javulás az első negyedéves 6,6 százalékos bővüléshez képest. A DT árbevétele az első félévben 22,5 milliárd euró volt, 16,9 százalékkal több a tavalyi első félévinél. Az egész évi forgalomnövekedést 15 százalékosra várják.

A csoportszintű nettó veszteség 349 millió euró volt az első félévben - kevesebb, mint az elemzők jósolta 400 millió euró -, a tavalyi első félévi 4,3 milliárd euró tiszta nyereséggel szemben.

A T-Mobile mobilszolgáltató leányvállalat pénzforgalmi többlete több mint kétszeresére, 1,375 milliárd euróra bővült az első félévben, forgalma pedig a második negyedévben 3,3 milliárd euró volt a tavalyi második negyedévi 2,4 milliárd euró helyett. Az első félévben 31 százalékkal 5,97 milliárd euróra nőtt a forgalom a T-Moibile-nál.

A Telekom pénzügyi igazgatója kedden közölte, hogy jövőre elsődleges kibocsátás lesz a T-Mobile Internationalból, és ebből 10 milliárd euró bevételt várnak. A bevételből a társaság 65,5 milliárd eurós adósságát kívánják részben ledolgozni (a tervek szerint 2002 végéig 50 milliárdra csökkenti a társaság az UMTS-engedélyekből felhalmozott adósságát). A T-Mobile tőzsdei bevezetésének időzítés a piaci körülményektől függ. A kibocsátást az idei évre tervezték, de a tőzsde általános gyengélkedése miatt elhalasztották.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: