Célegyenesbe érkezett az eurókészpénz bevezetése

Vágólapra másolva!
Négy hónappal a közös valuta bevezetése előtt rövidesen megkezdődik a több mit 50 milliárd érme és 15 milliárd bankjegy kiszállítása a 12 tagú euróövezet bankjaiba, majd később a kereskedőkhöz. Az új fizetőeszköz megismertetésére és megkedveltetésére csütörtökön reklámpampányt indít az Európai Központi Bank. Az eurókészpénz bevezetése szakértők szerint sokba kerül majd a cégeknek, hiszen még a kávéautomatákat is át kell állítaniuk az új érmékre.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank csütörtökön indítja az euró pénzérmék és bankjegyek megismertetését és megszerettetését célzó kampányát, amellyel az euróövezet mintegy 300 millió polgárát szólítja meg - írja a BBC.

Négy hónappal az euró törvényes fizetőeszközzé válása előtt a 12 országból álló valutaunióban megkezdik a több mint 50 milliárd érme és 15 milliárd bankjegy kiszállítását a bankokhoz, hogy aztán a jövő év január 1-jétől az üzletekben már az új fizetőeszközöket használják. Félő azonban, hogy az új valutával szembeni kezdeti bizalmatlanság, illetve a bankjegyek újszerűsége megkönnyítik a pénzhamisítók dolgát. A szakemberek attól is tartanak, hogy az üzletek az euróra történő átváltáskor alig észrevehetően felemelik majd áraikat, és így indokolatlan többletbevételre tesznek szert.

A közös valuta számos ellenzőjével szemben a támogatók szerint egy Írországtól Görögországig létrejövő gazdasági és monetáris egység, amely méreteiben megközelíti az amerikai gazdaságét hosszú távon az árak csökkenését eredményezi Európa-szerte, és elősegíti a növekedés felgyorsítását.

A bevezetést követő néhány hétben gondot okozhat az új érmék és bankjegyek hiánya, mivel ekkor a boltokban még elfogadhatják a régi bankjegyeket, de már kizárólag euróban adhatnak vissza. Az átváltás költségei várhatóan tekintélyes összegre rúgnak a különböző cégek esetében, hiszen az automatáktól kezdve a könyvelési szoftverekig mindent át kell állítani.

A legfontosabb azonban mégis az, hogy az új valuta milyen hatást gyakorol majd a fogyasztókra. Nyilvánvaló, hogy a vásárlók egy része, sőt néhány kisebb vállalkozás még csak nem is hallott az euró-bankjegyek készülő bevezetéséről. Az Európai Központi Bank többek közt épp ezeket a hiányosságokat próbálja csökkenteni most induló reklámkampányával, az érintett kormányok pedig röplapok millióinak kézbesítésével, konferenciák és tájékoztatók szervezésével próbálják informálni a lakosságot. Azonban végső soron csak a lakosságon múlik, hogy könnyen elfogadják-e az új valutát, bár ezzel kapcsolatban egyes uniós intézmények kételyüknek adtak hangot.

Az euró bevezetésének menetrendje:

2001 szeptember 1.

Az érméket és bankjegyeket kiszállítják a bankokhoz

2001. november 1.

300 millió lakosnak kikézbesítik a tájékoztató röplapokat

2001. december 1.

A kereskedők átveszik a bankjegyeket

2001. december 15.

A lakosság megvásárolhatja az első érmecsomagokat

2002. január1.

Az euró törvényes fizetőeszközzé válik

2002. február 28.

A boltok ettől kezdve csak eurót fogadhatnak el

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Az euró hivatalos honlapja