Parlament előtt a pénzügyi salátacsomag

Vágólapra másolva!
Benyújtották pénteken az Országgyűlésnek a 2000. évi zárszámadási és a második pénzügyi tárgyú törvénymódosító csomagot, amelyeket várhatóan szeptemberben tárgyal a Tisztelt Ház. 
Vágólapra másolva!

Az összesen 14 törvény módosítását tartalmazó pénzügyi tárgyú törvénycsomag négy fő eleme a nyugdíjak adóztatásának eltörlése, a lakás célú támogatások kibővítése, a családi típusú mezőgazdasági vállalkozások kedvezményének emelése, valamint a gyermekes családok adóterheinek enyhítése.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban elmondta, hogy a kisebb-nagyobb változások összességében 3 millió embert érintenek Magyarországon. Az elképzelések szerint jövő év januárjától a nyugdíj mellett dolgozók adóalapját a kapott nyugdíj nem növeli, ami mintegy 320 ezer személynek jelent kedvező változást.

A tárca azt reméli a módosítástól, hogy a nyugdíj mellett dolgozók a változások hatására a legális jövedelemszerzést helyezik előtérbe, és hogy egyre több, még munkaképes idős ember lép újra munkába. A számítások szerint a nyugdíjak adómentessége 14,6 milliárd forinttal mérsékli az idősek adóbefizetéseit.

Bővülnek a lakáshitelekhez kapcsolódó adókedvezmények. A jövőben az éves törlesztőrészlet 40 százaléka, de maximum 240 ezer forint írható le az adóalapból, szemben a korábbi 20 százalékkal, amelynek maximális összege 35 ezer forint volt.

A változtatástól a kormányzat a lakáspiac kínálati oldalának élénkítését, az új lakások vásárlásának, építésének további bővülését várja. Az emelt összegű kedvezményt már a 2001 folyamán fizetett törlesztőrészletekre is igénybe vehetik. Emellett a pénzügyi tárca azt javasolja, hogy a módosítás az 1994. január 1-jétől kötött lakáshitel-szerződésekre is vonatkozzon.

A családi mezőgazdasági vállalkozások tagjai - amennyiben mezőgazdasági őstermelők - 6 millió forint éves árbevételig jogosultak lesznek az átalányadózás választására. Ha nem őstermelők, akkor a bevétel 40 százalékának megfelelő összegig költségátalányt választhatnak.

A termőföld értékesítéséből származó bevétel adómentessé válik, ha a vevő mezőgazdasági vállalkozó vagy mezőgazdasági családi vállalkozás tagja. Egyúttal a családi agrárvállalkozásban részt vevők az 50 000 forintot meghaladó értéken üzembe helyezett tárgyi eszközök bekerülési költségét egy összegben költségként elszámolhatják.

A javaslatcsomag a családi agrárvállalkozások termőföld- vásárlásának illetékterheit is csökkenti, egyes esetekben illetékmentessé teszi a vételt.

A pénzügyminiszter elmondta: a gyermekes családok iskoláztatási kiadásait csökkenti majd, hogy évi 10 000 forintig a gyermekenkénti természetbeni juttatás, így például a tanszertámogatás nem minősül jövedelemnek. Ez összességében 550 ezer állampolgárnak kedvezhet.

(Népszava)

Korábban:

Friss "salátatörvényt" állít össze a PM
2001. augusztus 13.