Élesedő brit vita az euró bevezetéséről

Vágólapra másolva!
A britek ellenérzése a közös európai valutával szemben felszínes, és a lakosság könnyen meggyőzhető az euróra való átállás hasznáról - vélik a Foreign Policy Centre londoni kutatóintézet szakemberei. Elemzésük szerint Tony Blair kormányfő képes meggyőzni a választópolgárokat, ha gyors és erőteljes kampányt indít a közös európai valuta meghonosítása érdekében. Közben az euró brit ellenzői lendültek támadásba.
Vágólapra másolva!

Paul Whiteley, az Essexi Egyetem professzora, a tanulmány egyik készítője elmondta: a közvélemény-kutatási adatok szerint enyhült a választópolgárok ellenérzése az euróval szemben a legutóbbi törvényhozási választások kampánya óta.

A tanulmány sürgeti a kormányt, hogy bátran konfrontálódjon az olyan napilapokkal, mint az erőteljesen euróellenes The Sun bulvárlap, vagy a Daily Mail, a középosztály szócsöve, mondván: befolyásuk olvasóközönségükre korlátozott mértékű. A szakértők rámutatnak arra is, hogy az euró meghonosításának nyert ügye van a gazdasági élet azon szereplői körében, akik aktív részesei az Európai Unióval folytatott kereskedelemnek.

A tanulmány megjelenésével egy időben az euró meghonosításának ellenzői is támadásba lendültek: a brit üzleti élet 700 vezetője látta el aláírásával a The Times napilapban közzétett, két teljes oldalas hirdetést, amely nemet mond a közös valutára. A Gordon Brown pénzügyminisztert bilincsbe verve ábrázoló kép aláírása arra hívja fel az olvasók figyelmét, hogy ha Nagy-Britannia csatlakozik az euróhoz, a pénzügyminiszter elveszti ellenőrzését a gazdaság fölött.

A hirdetés egy közelmúltbeli felmérés nyomán látott napvilágot, amelyben a megkérdezett üzletemberek kétharmada úgy ítélte meg, hogy a brit gazdaság sokkal stabilabb marad az euróövezeten kívül.

(MTI)