Jelentős folyómérleg-többlet júliusban

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint a folyó fizetési mérleg 175 millió eurós többlettel zárt júliusban, így az első hét havi hiány 640 millió euró volt - közölte hétfőn a Magyar Nemzet Bank. Elemzők előzetesen 55 millió eurós júliusi deficitre számítottak. A jegybank közölte azt is, hogy a folyó mérleg hiánya júniusban a végleges adatok szerint 341 millió euró volt, így az első hat hónapban 815 millió eurós deficit keletkezett.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) indoklása szerint a mérleg júliusi alakulásában leginkább az játszott szerepet, hogy romlott a jövedelmek, javult az áruk, a szolgáltatások és a viszonzatlan átutalások egyenlege.

A külkereskedelmi áruforgalom az év hetedik hónapjában 114 millió eurós hiánnyal zárt, így az év addig eltelt részében az áruforgalom deficitje 1,079 milliárd eurót tett ki. Tavaly júliusban a kereskedelmi hiány 194 millió euró, az elmúlt év első hét hónapjában pedig 1,132 milliárd euró volt.

A szolgáltatások és jövedelmek egyenlege júliusban 250 millió eurós, az első hét hónapban pedig 168 millió eurós többletet mutatott. Tavaly júliusban a hasonlóan számított egyenleg 184 millió euró többlet volt, 2000 első hét hónapjában pedig 6 millió eurós aktívumot regisztráltak.

A viszonzatlan átutalások többlete ez év júliusában 39 millió eurót ért el, így az első hét havi egyenleg 271 millió euró többletet mutatott. Tavaly júliusban a viszonzatlan átutalások egyenlege 20 millió euró többletet jelzett, az elmúlt év első hét havi többlet megegyezett az idei első hét hónap adatával, azaz 271 millió euró volt.

A jegybank közlése szerint az idegenforgalom ez év júliusában 345 millió eurós bevételt hozott az országnak, az első hét havi turisztikai egyenleg pedig 1,54 milliárd euró többlet volt. Tavaly a hetedik hónapban az idegenforgalmi egyenleg 290 millió euró többlettel zárt, az elmúlt év első hét hónapjában a többlet 1,337 milliárd eurót tett ki.

A nem adóssággeneráló tőketételeknél mért nettó forrásbeáramlás 16 millió euró volt júliusban, ezzel az első hét havi egyenleg 572 millió többletet mutatott. A nem adóssággeneráló finanszírozás tavaly január elejétől július végéig 413 millió euró többlettel zárt, az elmúlt év hetedik hónapjában azonban 87 millió euró nettó forráskiáramlást regisztrált a jegybank.

A bankrendszeren keresztül pénzben, tulajdonosi részesedés formájában megvalósuló közvetlen befektetések értéke júliusban 21 millió euró Magyarországra és 11 millió euró külföldre irányuló tőkebefektetés mellett alakult ki. A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólió-befektetéseknél a nettó forgalom 6 millió euró forrásbeáramlás volt. Tavaly júliusban Magyarországról külföldre 31 millió euró értékű tőkebefektetés valósult meg, míg külföldről Magyarországra 42 millió euró közvetlen tőkebefektetés érkezett. A tavaly júliusi portfólió-befektetések nettó módon számolva 98 millió euró forráskiáramlást mutattak.

Az idei év első hét hónapjában a Magyarországra irányuló közvetlen tőkebefektetések nettó értéke 836 millió euró volt, míg innen külföldre 365 millió eurót fektettek be.

Mind a magyar, mind pedig a londoni szakértők pozitív meglepetésként értékelték a jegybank által közölt, előzetes júliusi folyómérleg-adatokat. Kiemelték, hogy éves szinten rendkívül gyorsan, csaknem 25 százalékkal bővült a kivitel, és a turizmus is jól teljesített.

Wike Groenenberg, a Schroder Salomon Smith Barney befektetési ház térségi elemző részlegének vezetője szerint ugyanakkor az export bővülésének üteme a következő hónapokban csökkenni fog. Jake Moore, a Barclays Capital térségi elemzője viszont úgy látja, hogy a magyar gazdaság olyan mértékben képes javítani termelékenységét, hogy az ellensúlyozza a forint reálfelértékelődésének hatását. Sonja Gibbs, a Nomura International közép- és kelet-európai stratégája mindehhez hozzátette: a forint árfolyamának erősödése a júliusi adatokban egyelőre nem szerepel, mert a külkereskedelmi szerződések jelentős része fél-egy évre előre meghatározza az árakat.

Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója szerint az év hátralévő részében nem változnak az első hét hónap tendenciái. Az intézet az év egészére 2,6 milliárd eurós hiányt prognosztizál, ám az igazgató szerint elképzelhető, hogy a folyó fizetési mérleg ennél jobban alakul, és a deficit csupán 2,4-2,5 milliárd euró körüli lesz.

(MTI - Üzleti Negyed)

Ajánlat:

MNB