A beruházások 3,4 százalékkal nőttek a második negyedévben

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági beruházások az idén a második negyedévben az előzetes, kiigazított adatok szerint 0,1 százalékkal nőttek az előző negyedévhez, és 3,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.
Vágólapra másolva!

A beruházások teljesítményértéke a második negyedévben 684 milliárd forintot, az első félévben 1109 milliárd forintot tett ki. Kiigazítatlan számok szerint a beruházások volumene a második negyedévben 3,6 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki szintet.

A beruházások volumene az idén az első negyedévben az előzetes, kiigazított adatok szerint 6,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Tavaly a második negyedévben a beruházások volumene az előzetes, szezonálisan kiigazított indexek szerint 5,1 százalékkal, míg korrekciók nélkül 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

A beruházási tevékenység második negyedévi 3,6 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 5,4 százalékkal, a gépberuházások ennél kisebb mértékben, 0,8 százalékkal emelkedtek.

A KSH jelentése szerint a növekedéshez elsősorban az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 19,8 százalékos emelkedése járult hozzá. Ebbe a nemzetgazdasági ágba tartoznak a lakásberuházások is.

Kimagasló, 29,6 százalékos bővülést regisztráltak az oktatás területén, ezzel szemben a beruházási teljesítmény egynegyedét adó feldolgozóiparban mindössze 1 százalékos növekedés volt. A jelentés szerint a második negyedévben a pénzügyi tevékenység, illetve a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágakban a beruházások elmaradtak az egy évvel korábbitól.

(MTI)

Ajánlat:

Központi Statisztikai Hivatal