Németországban nem okoz áremelkedést az eurókészpénz bevezetése

Vágólapra másolva!
A német szövetségi statisztikai hivatal vizsgálatai szerint az eurókészpénz 2002. januári bevezetése miatt nem emelkedtek a kiskereskedelmi árak az országban. A statisztikai hivatal elsősorban az élelmiszerárak alakulását figyelte, különös tekintettel a kerekíthető árakra. Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke szerdán megnyugtatta a kétkedőket, hogy az eurókészpénz bevezetése nem okoz inflációt Németországban.
Vágólapra másolva!

A német kiskereskedelemben nem hajtotta fel az árakat az eurókészpénz jövő évi bevezetésére való felkészülés - közölte másfél éve tartó vizsgálatának eddig eredményét a szövetségi statisztikai hivatal.

A hivatal szakemberei szerint nem volt semmiféle számottevő áremelkedés, amelyet összefüggésbe lehetett volna hozni az áttéréssel. A hivatal a közszükségleti cikkeket, elsősorban az élelmiszereket figyeli, különös tekintettel a kerekítés számára vonzó, 5-ös, 8-as és 9-es számra végződő árakra.

A német központi bank sem tud - egyes, elszigetelt esetektől eltekintve - arról, hogy az áttérést áremelésre használnák ki a boltokban. Ernst Welteke, a Bundesbank elnöke szerdán kijelentette: senkinek sem kell attól félnie, hogy az eurókészpénz inflációt hoz jövőre. A verseny nagyobb, semhogy áremelésekre lehetőség volna, és a szövetségi költségvetés is lemondott 205 millió eurónyi, az átállással kapcsolatos illetékről, ami ugyancsak az infláció ellen hat - mondta Welteke.

A szövetségi statisztikai hivatal előzetes becslése szerint augusztusban 0,2 százalékkal csökkentek átlagosan a fogyasztói árak Németországban, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly augusztusban. A tizenkét havi ütem júliusban is 2,6 százalékos volt, a júniusi 3,1 százalék és a májusi 3,5 százalékos csúcs után. A hivatalos előzetes adatot csütörtökön közlik.

(MTI)