A katolikus egyház 1,2 milliárd forinthoz jutott az 1 százalékokból

Vágólapra másolva!
Az szja-bevallásra kötelezett 4,4 millió adózóból csak 1,4 millióan ajánlották fel adójuk 1 százalékát az általuk kiválasztott szervezetnek, az egyházaknak adható plusz 1 százalék lehetőségével pedig csupán 718 ezren éltek. A civil szervezetek közül a Magyar Vöröskereszt, az egyházak közül a katolikus egyház kapta a legnagyobb összegű támogatást, 88 millió, illetve 1,2 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A rendelkezésre álló 16,3 milliárd forintból csak 6,9 milliárd forintról rendelkeztek az állampolgárok a tavalyi év után befizetett személyi jövedelemadó (szja) szabadon felhasználható részéből - mondta Varga Árpád, az adóhivatal elnök-helyettese az APEH pénteki sajtótájékoztatóján.

Az szja-bevallásra kötelezett 4,4 millió emberből 1,4 millióan éltek azzal a lehetőséggel, hogy befizetett adójuk 1 százalékát az általuk kiválasztott szervezetnek adják oda. A plusz 1 százalék elosztásának lehetőségével közel 718 ezer ember élt, amelyet egyházak részére, illetve a kiemelt költségvetési előirányzatra lehetett odaadni.

Így összesen 2 millió darab érvényes nyilatkozat érkezett, amelynek alapján az egyházak 2 milliárd forintot, a civil szféra 4,3 milliárd forintot, míg a kiemelt költségvetési előirányzat - amit idén a sürgősségi betegellátás feltételeinek javítására fordítanak - 610 millió forintot kapott.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy az elmúlt években gyakorlatilag kialakult az a kör, aki élni kíván az szja szabadon felhasználható részével, amit a számok is bizonyítanak. A nyilatkozatot tevők száma 2000-ben is 1,4 millió, míg 1999-ben 1,3 millió volt. A felajánlott összeg tavaly 5,9 milliárd forintot, míg 1999-ben 4,4 milliárd forintot tett ki.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a civil szervezetek közül a legmagasabb támogatást közel 88 millió forinttal a Magyar Vöröskereszt kapta. A Gyermekvédelmi Alapítvány támogatása közel 75 millió forint volt, míg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 52 millió forintot, a Rex Kutyaotthon pedig 53 millió forintot kapott.

Az egyházak közül a magyar katolikus egyház részére 1,2 milliárd forintot, míg a magyarországi református egyháznak 408 millió forintot juttattak.

(MTI)

Ajánlat: