Rekordnagyságú munkanélküliség az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok munkanélküliségi rátájának augusztusi értéke a várakozásokat erősen felülmúlva 4,9 százalékos lett - derül ki az amerikai munkaügyi minisztérium pénteki közleményéből. Ez az előző hónap adatához képest ez 0,4 százalékos növekedést jelent.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokbeli munkanélküliségi ráta 1997 szeptembere óta nem látott magasságot ért el: 4,9 százalékos volt augusztusban, ami 0,2 százalékponttal meghaladja a legpesszimistább elemzők jóslatait is. Az elemzői várakozások átlaga 4,6 százalék volt.

A vártnál nagyobb munkanélküliség elsősorban annak köszönhető, hogy a "remélt" 40 ezer munkahelymegszűnés helyett 113 ezerrel csökkent az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli szektoraiban betöltött állások száma. Az elemzők várakozásának megfelelően alakult viszont az átlagos bérköltség-növekedés, ami 4 centes emelkedés után 14,38 dolláron áll. Ez 0,3 százalékos változást jelent.

A hír hallatán, Londonban a dollár 90,01 dollárcentre esett az euróval szemben a korábbi 89,40 körüli szintről. A legfőbb New York-i határidős indexkontraktusok is gyengültek: a Dow futures a korábbi nyereségből az adat nyilvánosságra hozatala után 0,53 százalékos veszteségbe fordult. A határidős Nasdaq-100 hasonlóan nehezen viselte a rossz hírt: 1,06 százalékos mínuszt ért el.

Az augusztusi adatokban nagy szerepet játszik a feldolgozó szektor munkahelyállományának csökkenése. A gyáriparban egy hónap alatt 141 ezerrel lett kevesebb a munkahelyek száma. Tavaly június óta több mint egymillió munkahely szűnt meg a szektorban. A héten közzétett beszerzőimenedzser-index azonban arra utal, hogy az amerikai gyáripar lassan kilábal a recesszióból.

Egyes amerikai elemzői aggodalmak szerint a munkanélküliség folyamatosan tovább növekszik majd, ami csökkentheti a társadalom fogyasztási hajlandóságát. Ez hosszabb távon a termelés visszaszorítását eredményezheti, ami indokolttá teheti a Federal Reserve újabb beavatkozását. A Fed az idén eddig hétszer, összesen 300 bázisponttal 3,5 százalékra csökkentette az irányadó egynapos kamatot, igyekezvén felgyorsítani az egyre lassabb amerikai gazdasági növekedést.