Hétfőn eladják a Rafineria Gdanskát

Vágólapra másolva!
Várhatóan hétfőn dönt a lengyel Nafta Polska olajipari privatizációs ügynökség a Rafineria Gdanska, a második legnagyobb lengyel finomítói komplexum privatizációjának jóváhagyásáról - nyilatkozta pénteken a lengyel kincstárügyi tárca egyik vezetője.
Vágólapra másolva!

Az üzem 75 százalékának megvételéről szóló kizárólagos tárgyalásokra júniusban a brit Rotch Energy csoportot választotta ki a Nafta Polska a magyar Mol Rt.-vel szemben. A tranzakció értékét iparági bennfentesek 300-350 millió dollárra teszik - írta pénteken a Reuters.

Barbara Litak-Zarebska kincstárügyi miniszterhelyettes pénteken újságíróknak azt mondta: várakozásai szerint a Nafta Polska hétfőn hagyja jóvá a Gdanska-privatizációt, amelyre még ebben a hónapban a kormány is végső áldását adhatja.

A jelenlegi lengyel kormánykoalíció még a szeptember 23-án esedékes általános parlamenti választások előtt nyélbe akarja ütni a Gdanska eladását. A közvéleménykutatások szerint a választások egyértelmű esélyese a jelenlegi balodali ellenzék, amelynek képviselői máris kilátásba helyezték az olajipari privatizációs döntések felülvizsgálatát.

A legnagyobb lengyel olajipari csoport, a PKN Orlen részleges eladása is most van folyamatban; a 17,6 százalékos részesedésért a Mol Rt. és az osztrák OMV verseng. Az eladásról azonban valószínűleg már csak a következő kormány dönt, mivel "rendkívül bonyolult ügyletről van szó, és a két árajánlat igen közel áll egymáshoz" - mondta egy meg nem nevezett forrás előző nap a Dow Jonesnak.

(MTI)

Ajánlat:

Mol Rt.

Korábban: