Vágólapra másolva!
A republikánus washingtoni kormányzat visszavonulót fújt csütörtökön a harmadik éve húzódó Microsoft-ügyben: az igazságügy-minisztérium nyilatkozatban közölte, hogy - ellentétben a tárca előző vezetésével - nem törekszik a szoftvervállalat kényszerfelosztására.
Vágólapra másolva!

A hírre először emelkedni kezdett Microsoft-papírok árfolyama, de a kereskedés első harmadára, ahogy az általános gazdasági kilátásoktól meglehetősen ideges piac megemésztette a fejleményt, 74 centes veszteséggel zárt.

A Microsoft ellen a Janet Reno volt miniszter vezette igazságügyi tárca azért indított trösztellenes eljárást, mert úgy találta, hogy a Bill Gates alapította óriáscég visszaélt a Windows operációs rendszerek piacán élvezett monopolhelyzetével, és tisztességtelen piaci magatartást tanúsított, elnyomta a versenyt. A tárca akkori beadványai szerint a helyzet orvoslására csak egyetlen megoldás létezik: meg kell szüntetni azt az állapotot, hogy a Microsoft a Windows monopolhelyzete folytán a tisztességtelen árukapcsolások eszközéhez nyúlhasson. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha feldarabolják a Microsoftot.

Az első fokon eljárt bíró - Thomas Penfield Jackson - elfogadta a felperesi érveket, és kimondta: a Microsoftot két utódvállalatra kell felosztani.

(Népszava)

Ajánlat: