Emelkedő turisztikai bevételek Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az idegenforgalom bevétele 19,1 százalékos emelkedés után elérte a 2,4 milliárd eurót az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A bevétel háromnegyedét külföldiek hagyták hazánkban, akik elsősorban a három és ötcsillagos szállodákat részesítették előnyben. Az Unió területéről változatlan mennyiségben érkeztek vendégek hazánkba, erőteljesen növekedett azonban az izraeli látogatók száma.
Vágólapra másolva!

Az idei év első hat hónapjában mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma 2 százalékkal növekedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva, ami 3,4 millió vendég 10,3 millió éjszakájával egyenlő - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Ez 2,4 milliárd euró bevételt jelent az idegenforgalmi szektorban, ami 19,1 százalékos növekedéssel egyezik meg.

Az idegenforgalom első hat hónapjában 1,9 milliárd euró bevételt regisztráltak. Ez 18 százalékkal több, mint a bázisidőszakban. Növekedtek a szállásdíj-bevételek is: az első hét hónapban 8,8 százalékkal, meghaladva a 47 milliárd forintot.

A kereskedelmi szálláshelyeket hazánkban, az első hét hónap alatt 3,2 millió vendég 9,9 millió vendégéjszakára vette igénybe, 8 százalékkal növelve a forgalmat a tavalyi év hasonló időszakához képest. A látogatókból - nyolc százalékkal növelve a tavalyi számadatot - 1,7 millió volt külföldi, akik 6,1 millió éjszakát töltöttek a hazai szálláshelyeken. A külföldi látogatók elsősorban a három és ötcsillagos szállodákat preferálták az adatok szerint.

Az összes vendégéjszaka mintegy felét Európából érkezők töltötték Magyarországon. A holland, német és olasz vendégek száma nőtt, a lengyelek és osztrákok érdeklődése hazánk iránt tavalyhoz képest viszont csökkent. A szállodák szobakihasználtságára azonban mindez nem volt hatással: a július végi adat 45,6 százalék volt, ami a tavalyi adatokkal lényegében megegyezik.

A kereskedelmi szálláshelyek 47 milliárd forintos bevételének több mint háromnegyedét külföldi vendégeknek köszönheti a szektor. A vizsgált időszakban ez 9 százalékos növekedéssel egyezik meg. A külföldi vendégéjszakákra 6.000, a belföldiekre pedig 2.500 forint szállásdíj-bevétel jutott.

A határokat - az év első hét hónapjában - 17 millió külföldi lépte át, ami négy százalékkal több, mint 2000 azonos időszakában. Az Európai Unióból hazánkba látogatók száma nem változott, az Európán kívüli területekről viszont erőteljes növekedés figyelhető meg az izraeli látogatók számában.

Június végén, a 1.052 regisztrált utaztató szervezetből, csak 981 rendelkezett utazásszervezői jogosultsággal, és az utazásszervezés - mint főtevékenység - csak kétharmaduknál volt bejegyezve.

(MTI)