A jegybankok nyugtatják a piacokat

Vágólapra másolva!
A világ jelentős jegybankjai az Egyesült Államokat ért terrortámadás-sorozat után biztosították a piacokat: a bankrendszeren keresztül elég készpénzt bocsátanak ki a pénzügyi válságok megelőzése érdekében. Elemzők szerint a központi bankoknak a korábbinál jóval nagyobb mértékben kell csökkenteniük az alapkamatokat a fogyasztók és az üzleti szféra bizalmának helyreállítása érdekében.
Vágólapra másolva!

A világ legjelentősebb jegybankjai - az amerikai Fed, az Európai Központi Bank, a Bank of Japan és a svájci jegybank - a terrortámadásokat követő pánikra reagálva közölték: a bankrendszeren keresztül elegendő készpénzt biztosítanak a gazdaságok számára. Mint azt a BBC közölte, a gyors intézkedések célja a pénzügyi válságok megakadályozása.

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói is üléseztek a katasztrófa bekövetkezte után, és közölték: Magyarországon is megfelelő lesz a készpénzellátás.

A jegybankoknak a közvetlen veszély elhárítását követően is marad feladatuk: a bizalom visszaállítása érdekében a korábban gondoltnál jóval nagyobb mértékben kell csökkenteniük az alapkamatokat - nyilatkozták a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

(Üzleti Negyed)

Korábban: