A Dow Jones-t csak a Pearl Harbor elleni támadás rázta meg igazán

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok nagykövetségei, különböző külföldi katonai támaszpontjai ellen elkövetett terrortámadásokat követően a Dow Jones Industrial Average index legtöbbször csak csekély eséssel reagált, sőt néhány alkalommal emelkedést regisztráltak. Egyedüli kivétel a Pearl Harbor elleni japán támadást követő jelentős csökkenés.
Vágólapra másolva!

Jó ideig eltarthat míg a Wall Streeten minden visszaáll a régi kerékvágásba a keddi merényletsorozat után, de tény, hogy az elmúlt évtizedek során a különböző krízisekre kifejezetten rugalmasan - csekély esést produkálva - reagált a Dow Jones Industrial Average.

Amikor 1998 augusztus 7-én Oszama bin Laden terroristái felrobbantották az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségét, a Dow 0,24 százalékos emelkedéssel zárta a napot, a hét végére pedig 3 százalékot emelkedett - áll a floridai Ned Davis Research összeállításában.

A World Trade Center elleni 1993 február 26-i robbantásos merényletet követően a Dow Jones 1 százalékos emelkedéssel zárta az adott kereskedési napot, és 0,15 százalékot emelkedett a hét végén.

A Világkereskedelmi Központ elleni 8 évvel ezelőtti merényletig az Egyesült Államok területét nem érte terrorista-támadás, csupán tengerentúli amerikai érdekeltségeket robbantottak fel.

1983 október 23-án Beirutban felrobbantották az amerikai tengerészgyalogság egy laktanyáját 241 tengerész halálát okozva. A támadást követő hét végén a Dow Jones 2,05 százalékos csökkenéssel zárt.

Az index 0,64 százalékos eséssel reagált a Szaud-Arábiában 1996 június 26-án történt merényletre, ahol egy amerikai légibázis elleni támadásban 19 ember vesztette életét. A hét végén mínusz 0,5 százalékon zárt a Dow.

Az Egyesült Államok háborús akciói ugyancsak segítették a piacok fellendülését - állítja a Ned Davis Research. Például a három hétig tartó Öböl-háború 4,3 százalékkal lenyomta az indexet 1991 január 16-án, de egy hónappal később a Dow már 17 százalékot emelkedett. Három hónap alatt ekkor 19,8 százalékkal erősödött az index, és hat hónappal később is 18,7 százalékos volt az erősödés.

A Pearl Harbor elleni 1941 december 7-ei - az Egyesült Államok hadbalépését kiváltó - japán támadás napján a Dow Jones az index 1,72 százalékot esett, a támadást követő 4 napban pedig 6,5 százalékkal csökkent. Egy hónappal később a Dow 3,8 százalékos emelkedést ért el, a következő év első három hónapjában viszont 2,9, a rá következő három hónapban pedig 9,6 százalékot esett az index értéke.

A koreiai háború másfajta hatást gyakorolt az indexre. 1950 július 13-ig három hét alatt az index 12 százalékkal csökkent. Egy hónap múlva azonban már 9,1 százalékos emelkedést könyvelhettek, ami aztán a következő hónapokban tovább folytatódott. Három hónap alatt 15,3, további három hónap múlva pedig 19,2 százalékos volt az emelkedés mértéke.

(Üzleti Negyed)