Tőzsdei mélyrepülés, gyengülő dollár

Vágólapra másolva!
Az európai részvények egyre alacsonyabb árakon cserélnek gazdát, a dollár árfolyama három és fél hónapos mélyponton mozog, az olaj ára tovább emelkedik, köszönhetően a kilátásba helyezett afgán bosszúnak.
Vágólapra másolva!

A kötvényárak emelkedése már csütörtökön megindult, ami tovább növekedhet a hírre, hogy a Federal Reserve (Fed) akár fél százalékos kamatcsökkentést is jóváhagyhat, az amerikai gazdaság élénkítésére. Az összeurópai FTSE Eurotop 300-as index csütörtökhöz képest 2,5 százalékot esett péntek délutánra. Leginkább a légitársaságok részvényei estek: a British Airways 13, az Alitalia 7,5 százalékot vesztett értékéből.

A japán és amerikai pénzügyminiszterek lépései, és a Fed megállapodása az Európai Központi Bankkal (a bankok naphitel igényének jobb kiszolgálása érdekében) nem fékezték a dollár esését, pedig a központi bankok az elmúlt három nap alatt 190 milliárd dollár rendkívüli naphitelt pumpáltak a piacokba.

Elemzők nem várnak sokat a New York-i tőzsdék hétfői nyitásától sem. Egyesek egyenesen 2-3 százalékos esést várnak hétfőn elsősorban a légitársasági, a szórakoztatóipari, idegenforgalmi és szállodarészvényekkel az élen. Ezt a lehetőséget az európai tőzsdék a jelek szerint mindenesetre már pénteken beárazták.

(MTI)