Nőtt az ipari termelés Magyarországon

Vágólapra másolva!
A magyar ipari termelés a végleges, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 1,4 százalékkal nőtt júliusban, az egy hónappal korábbi adatokhoz képest, de 0,8 százalékkal csökkent az előző év júliusi adataihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.
Vágólapra másolva!

A hónap elején közzétett előzetes számok szerint a termelés júliusban egy hónap alatt 2,2 százalékkal nőtt, de éves összehasonlításban nem változott. A végleges, kiigazítatlan adatok szerint az éves növekedés 2,4 százalék volt júliusban, az első hét hónapban a termelés 6,6 százalékkal haladta meg a tavaly januártól júliusig tartó időszakban mért szintet.

Az ipari export az idén júliusban 5,9 százalékkal, belföldi értékesítése 2,6 százalékkal bővült az előző év júliusához képest. Az export első hét havi növekedése 13,1 százalékot tett ki az előző év hasonló időszakához képest, a belföldi értékesítések 1 százalékkal nőttek. Júliusban a feldolgozóipari termelés 2 százalékkal bővült, az ipar értékesítésének 56 százalékát adta az export. Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás júliusban egy év alatt 6 százalékkal nőtt, a járműgyártásé azonban 6,3 százalékkal csökkent.

Csökkent a vegyi anyag- és termékgyártás 8,5, százalékkal. Az egy főre jutó ipari termelés a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hét hónapjában kis mértékű, 0,8 százalékos létszámnövekedés mellett 5,9 százalékkal volt magasabb, mint a bázisidőszakban.

A KSH adatai szerint az összes rendelésállomány az egy évvel korábbinál 32,3 százalékkal volt magasabb az idén júliusban.

(MTI)

Korábban:

Stagnál az ipari termelés

(2001. szeptember 4.)