A becsapott ingatlanvásárlók félmilliárdra perlik a földhivatalt

Vágólapra másolva!
Mintegy 520 millió forintra perlik a Fővárosi Földhivatalt azok az ingatlanvásárlók, akiket az adásvételi szerződésekkel csaptak be. A károsultak többsége a földhivatalt hibáztatja, mert hiányzott a tulajdoni lapokról a csalás lehetőségére utaló figyelmeztetés. Legtöbbször a hivatali eljárástól függetlenül hamisítják a tulajdoni lapojukat, de ha bebizonyosodik egy hivatali alkalmazottról, hogy vétett, akár hivatalvesztéssel is büntethetik.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Földhivatal jelenleg több mint 400 ügyben pereskedik. Ezek közül mintegy 40 bíróság előtti ügyet államigazgatási jogkörben okozott kár megtérítéséért indítottak a hivatal ellen, összesen 520 millió forintot meghaladó értékben - írja hétfői számában a Világgazdaság.

A kártérítési igényt azok érvényesítik, akiket adásvételi szerződéssel becsaptak. A megkárosítottak többnyire a földhivatalt hibáztatják, mondván, hiányzott a tulajdoni lapon az a széljegyzet, ami figyelmeztethette volna őket a csalásra: arra például, hogy már eladták másnak az ingatlant, vagy azt jelzálog terheli.

Tavaly összesen négy alkalommal döntöttek a károsult felperesek javára, és 10,8 millió forintot fizettek ki nekik a hivatalok. Legtöbbször kiderül, hogy a tulajdoni lapot a földhivatali eljárástól függetlenül hamisították meg.

A fővárosi földhivatalokhoz évente mintegy 250 ezer ügy érkezik, mindegyiküket megvizsgálják és ha egy alkalmazottról bebizonyosodik, hogy vétett, akár hivatalvesztéssel is büntethetik - közölte Gáspár Miklós, a Fővárosi Földhivatal hivatalvezetője.

Az ügyvédek az ingatlan-nyilvántartási törvény gyenge pontjaiban látják a gondok gyökerét. Hiányzik az ellenőrző folyamat, amelyben kiderülne, hogy valóban a felek akaratából történik az adásvételi szerződés megkötése - mondta Hidasi Gábor ügyvéd.

Megoldás jelenthetne például, hogy a földhivatal a bejegyzésről hozott ideiglenes határozatát megküldi a feleknek, és csak azok megerősítő válasza után hozna végleges döntést. Védelmet adna a csalásokkal szemben az is, ha a felek személyesen a hivatalban vagy közjegyző előtt erősítenék meg szerződési akaratukat.

(Üzleti Negyed)