A térségben fejlettnek számít a magyar pénzügyi szektor

Vágólapra másolva!
A Deutsche Bank napokban közzétett tanulmánya szerint a magyar bankrendszer egészségesnek mondható, és a térségen belül a pénzügyi piacok is kiemelkedőek. A tanulmány az EU-hoz való csatlakozás és az ehhez nélkülözhetetlen gazdasági felzárkózás folyamatát vizsgálta tíz tagjelölt országban.
Vágólapra másolva!

A fejlett pénzügyi szektor, a piacon található finanszírozási lehetőségek sokfélesége alapvető feltétele a gazdasági az unió gazdaságához való felzárkózásnak - áll a tanulmány bevezető soraiban.

A Deutsche Bank Research elemzése szerint a magyar bankrendszer egészére fordított, a GDP 10 százalékát is meghaladó összeg megtette a hatását: a magyar bankrendszer összességében egészségesnek mondható. A három hullámban lezajló bankkonszolidáció után a behajthatatlannak tűnő kihelyezések 9 százalékos állománya a cseh és lengyel mutatószámok alatt van, a sajáttőke-megfelelés pedig meghaladja a nyolc százalékos előírást (igaz, ezt a legtöbb tagjelölt ország bankrendszere elmondhatja magáról).

Ugyanakkor lassan halad a bankkonszolidáció a bankok számát tekintve - állítja a tanulmány. Míg Észtországban 18-ról 7-re csökkent a bankok száma 1995-től 1999-ig, addig Magyarországon az 1995-ös 42 helyett 1999-ben 39 bank volt.

Gyenge képet mutat azonban a magánszektornak nyújtott hitelek aránya. Míg európai átlagban a GDP 91 százalékát teszik ki a bankok magánszektornak nyújtott hitelei, addig Magyarországon ez az arány csupán 22 százalék, Csehországban pedig 48 százalék.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

A Deutsche Bank Research elemzése
(angol és német nyelven)