Biztósítói papírokkal spekulálhattak a merénylők

Vágólapra másolva!
A német tőzsdefelügyelet (BaWe) vizsgálatot kezdett az amerikai támadást megelőző részvényügyletekkel kapcsolatban. Eközben olyan hírek keringenek a piacon, hogy a múlt keddi amerikai terrorakció végrehajtói biztosítói papírokat adtak el a támadás előtt - írta hétfőn a Reuters. Az olasz védelmi miniszter meggyőződése szerint a merénylők előzetes tőzsdei spekulációra is kihasználták a támadást.
Vágólapra másolva!

A BaWe szóvivője megerősítette a tranzakciókkal vizsgálat tényét, de nem kapcsolta össze azzal a hírrel, miszerint a Münchener Rück viszontbiztosító papírjaira a merényletet végrehajtó csoport a támadás előtt spekulatív eladási ügyleteket kötött. A szóvivő szerint rutinszerű árfolyamvizsgálatról van szó, amely több ágazat részvényeire kiterjed.

A Münchener Rück szóvivője mindazonáltal hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a cég nem észlelt semmiféle szokatlan árfolyammozgást részvényében a terrorakció előtti időszakban. Az Üzleti Negyednek nyilatkozó elemzők megerősítették ezt, véleményük szerint a Münchener Rück árfolyama párhuzamosan mozogott a többi részvénnyel.

Olaszországban és Japánban is gyanakodnak

Hétfőn megjelent nyilatkozatában az olasz védelmi miniszter is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az amerikai terrorakciók mögött álló csoport saját akcióját előzetes tőzsdei spekulációra is kihasználta.

A japán tőzsdefelügyelet pénteken azt közölte, hogy vizsgálja a merénylet időpontja körül végrehajtott tőzsdei tranzakciókat.