GKI: kevésbé bizakodóak a háztartások

Vágólapra másolva!
Augusztusban a GKI Gazdaságkutató háztartások gazdasági várakozásait reprezentáló bizalmi indexe 2 ponttal csökkent, az üzleti szféra várakozásai kis mértékben javultak. A lakosság saját pénzügyi helyzetére és az ország gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásai is romlottak, ugyanakkor a korábbi felmérésekhez képest többen vélték úgy, hogy a következő egy évben képesek lesznek megtakarítani. A GKI konjunktúra-indexe és üzleti bizalmi indexe kis mértékben emelkedett ugyan, de mindkét mutató alacsonyabb volt mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

A GKI Gazdaságkutató Rt. háztartások gazdasági várakozásait reprezentáló lakossági bizalmi indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke augusztusban 2 ponttal csökkent. A hangulat romlása egyaránt jellemezte a lakosság saját pénzügyi helyzetére és az ország gazdasági helyzetére vonatkozó értékelését és várakozását. Bár mindkét kérdésben továbbra is a helyzet javulására számítanak az emberek, optimizmusuk augusztusban gyengült.

A kimutatások szerint a háztartások már a harmadik hónapja az áremelkedés gyorsulását érzik, és augusztusban nem változott a lakosság inflációs várakozása sem. A megkérdezettek továbbra is a munkanélküliek számának lassú csökkenésére számítanak.

Az év nyolcadik hónapjában alig gyengült a háztartások vásárlási kedve, ugyanakkor a következő 12 hónapban véleményük szerint a mostaninál többet költhetnek majd tartós fogyasztási cikkekre. Az utolsó nyári hónapban a korábbinál kedvezőbbnek látták a megkérdezettek az alkalmat a megtakarításra, s a következő 12 hónapra vonatkozóan többen vélik úgy, hogy képesek lesznek megtakarítani, mint a felmérések során eddig bármikor.

Magyarország hét régiója közül hatban csökkent kisebb-nagyobb mértékben a lakossági bizalmi index értéke, egyedül Dél-Dunántúlon javultak a lakosság gazdasági várakozásai. A legnagyobb csökkenés Közép-Dunántúlon történt, s számottevő volt a hangulat romlása Nyugat-Dunántúlon is. Közép-Magyarországon, Alföldön és Észak-Magyarországon az átlagnak megfelelően kissé csökkent a lakossági bizalmi index.

Augusztusban kissé emelkedett a GKI konjunktúra-indexe, de így is alacsonyabb volt, mint az első félév bármelyik hónapjában. Az üzleti bizalmi index ugyanígy alakult, ennek értéke - most július kivételével - másfél éve volt ilyen alacsony. Ez az ipari várakozások romlásának következménye.

Az üzleti szférán belül a kereskedelmi cégek várakozása jelentősen, az ipariaké minimálisan javult. Az iparban a termelési színvonal megítélése romlott, a kilátásoké viszont javult júliushoz képest. Ezt az optimizmust a rendelésállományok megítélése még nem támasztja alá, a belföldi rendelésállományt ugyanis a válaszolók minimálisan, az exportét érzékelhetően rosszabbnak minősítették, mint az előző hónapban.

A tervezett áremelések mértéke az iparban nem változott, az áremelést és -csökkenést tervezők köre egyaránt szűkült. A kereskedelemben több hónapi csökkenés után ismét kissé nőtt a tervezett áremelés mértéke. Ezen belül az élelmiszereké tovább csökkent, a ruházati cikkeké viszont jelentősen emelkedett.

(Üzleti Negyed)