Rövid távon pánik alakulhat ki az amerikai tőzsdéken

Vágólapra másolva!
Hétfőn magyar idő szerint délután 15.30 órakor újraindul a kereskedés a New York-i tőzsdéken. A nyitást megelőzően szombaton alaposan letesztelték a kereskedési rendszereket, helyreállították a megsérült telefonvonalakat, illetve megoldották a közművesítés problémáját is. Egyedül az Amex épülete sérült meg súlyosan, ezért annak részvényeivel a New York-i értéktőzsdén kereskednek majd. Elemzők szerint rövid távon kialakulhat egyfajta pánik az amerikai piacokon, több alapkezelő 5-10 százalékos zuhanásra számít a nyitást követően.
Vágólapra másolva!

A szombati teszteket követően immár biztos, hogy a New York Stock Exchange (NYSE) és a technológiai papírok piaca, a Nasdaq az előzetes terveknek megfelelően készen áll a hétfő reggeli - magyar idő szerint 15.30 - nyitásra. A kereskedési rendszerek alapos tesztelése után, hétfő reggel, keleti parti idő szerint 9.30-kor folytatódhat a kereskedés a világ legnagyobb tőzsdéin - írja az eBroker.

A NYSE épülete csak két háztömbnyire fekszik az egykori Világkereskedelmi Központtól, azonban jelentős károk nem érték az épületet, ezért időben helyre tudták állítani a telefonvonalakat, valamint sikerült megoldani a közművesítés problémáját is. Az irodáikat elvesztett brókerek és befektetési bankárok számára, átmeneti helyiségeket bocsátottak rendelkezésre, ahonnan el tudják látni üzleti tevékenységüket.

Jó hírek érkeztek a Nasdaq rendszerével kapcsolatosan is, ahol mintegy 4000 tag tesztelése zajlott le sikeresen. Ugyan a Nasdaq adminisztrációs központja a World Trade Center mellett van, ennek ellenére csak elhanyagolható károk keletkeztek az épületben. Az elektronikus tőzsde beindulása is attól függött, hogy helyre tudják-e állítani a kommunikációs kapcsolatot a központ és az egyes szereplők között. A szombati tesztek - melyek során a piaci forgalom 98 százalékát adó cégek pozitív visszajelzést adtak - sikeresen zajlottak le. Szinte az összes cég csatlakozni tudott a rendszerhez már a tesztek első két órája után.

Az Amex-en már nem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis ennek épülete szintén a WTC mellett áll, azonban olyan mértékben megrongálódott a terrorcselekmények következtében, hogy a kereskedés újraindítására egyelőre alkalmatlan. Ezt áthidalandó az Amex részvényeivel átmenetileg a NYSE-n lehet majd üzletelni, míg az opciós piacot ideiglenesen a philadelhpiai értéktőzsdére helyezték át.

Az Első Világháború óta legnagyobb - négy napos - szünet után hétfőn a kereskedés indítását jelző gongszót ezúttal a mentésben résztvevő rendőrök, tűzoltók, mentők és speciális mentők vezetői szólaltatják meg, amit 2 perc néma tiszteletadás követ majd a terrortámadásban elhunyt áldozatok és eltűntek emlékére.

A nyitást élénk találgatások előzik meg. Elemzők szerint, bár a terrortámadás hosszú távú gazdasági hatásai nem tekinthetőek túl jelentősnek, rövid távon kialakulhat egyfajta pánik az amerikai piacokon. Több alapkezelő is 5-10 százalékos zuhanásra számít a nyitást követően. Amennyiben az amerikai piacok 10 százalékot megközelítő mértékű mínuszban nyitnak, még a hétfői zárás előtt nagy valószínűséggel egy pozitív korrekcióra lehet számítani. Piaci szereplők kedvezőbbnek tartanák, ha a nyitást követően az eladói nyomás hirtelen nagymértékben leszorítaná az árakat, mert ezt követően nagyobb a gyors korrekció valószínűsége.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat: