A Moody's leminősítette a legnagyobb amerikai légitársaságokat

Vágólapra másolva!
Több fokozattal visszaminősítette szerdán a három legnagyobb amerikai légitársaság adósi besorolását a Moody's Investors Service a múlt keddi amerikai terrorcselekmények súlyos következményei miatt. A Lufthansa is kedvezőtlen hírrel szolgált befektetőinek: a vállalat várhatóan kevesebb árbevételre tesz szert idén, és egyelőre nem vásárol meg 18, már megrendelt repülőgépet.
Vágólapra másolva!

A Moody's szerdán közölte, hogy a United Airlines adósi osztályzatát Ba1-ről B2-re, az American Airlines és a Delta Airlines besorolását pedig Baa3-ról Ba2-re rontotta a vállalat. Mindegyik új besorolás több fokozattal a befektetési alapfokot jelentő Baa3-as besorolási szint alatti. A Moody's a három cég osztályzatát továbbra is a leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alatt tartja. A visszaminősítés a három légitársaság összesen csaknem 38 milliárd dollárnyi adósságpapírját érinti.

Döntését a hitelminősítő azzal indokolta, hogy a múlt heti katasztrofális terrortámadás várhatóan súlyos működési és pénzügyi terheket ró a három legnagyobb amerikai légitársaságra, csakúgy, mint az iparág egészére: a légitársaságok biztonság költségei jelentősen emelkedhetnek, míg bevételeik - az üzleti- és a turistaforgalom visszaesése miatt - még középtávon is csökkenhetnek. A drámai helyzetet az amerikai törvényhozás pénzügyi segítsége sem változtatja meg érdemben.

A német Lufthansát is súlyosan érinti a katasztrófa: a légitársaság minden bizonnyal második félévi forgalmi előrejelzésének csökkentésére kényszerül - mondta szerdán a Lufthansa Technik AG, a cég karbantartó részlegének alelnöke és értékesítési igazgatója. Andreas Meisel emlékeztetett: a légitársaság forgalmának 20-25 százalékát adják az Európa és Amerika közötti járatok.

A múlt heti amerikai tragédia előtt a Lufthansa csoportszinten 4,2 milliárd eurós idei bevételre számított a tavalyi 3,5 milliárd euró után.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdán azt is közölte, hogy a vállalat elhalasztja tíz Airbus A380-as, és nyolc Boeing 747-400-as megvásárlását.